Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kommer plagene fra magen eller hjertet?

Spørsmål

Har det siste året vært plaget med halsbrann, svie i brystet og litt vondt/svie mellom skulderbladene. Litt smerter øverst i magen. Ikke like ille hele tiden, men synes det har økt på de siste månedene. Våkner ofte om morgen med følelse av sår hals. Opplever også at jeg blir fortere andpusten når jeg er fysisk aktiv. Ønsker råd om hva jeg bør gjøre videre. Bør jeg be om henvisning til gastroskopi?

Kvinne 49
Svar

Hei.


Dette klinger ihvertfall i retning av syrerelaterte plager fra magesekk og/eller spiserør.  Det kan du forsøke reseptfri syrenøytraliserende medisin mot, for å teste ut om det hjelper. Lindrer det midlertidig, så taler det i retning av at det er det som er årsaken. Du kan for eksempel prøve Pepcid, Titralac eller Novaluzid. 


Men jeg synes også helt klart at du skal bestille time hos fastlegen for en nærmere undersøkelse, fremfor alt for å utelukke hjertesykdom. Smerter fra hjertet kan lett forveksles med magesmerter Det at du kjenner det mellom skulderbladene og fremfor alt det at du blir lettere anpusten ved fysisk aktivitet, er noe som kan tale i retning av hjertesykdom, og dette må du definitivt få sjekket hos legen din.


Legen vil undersøke deg og kartlegge symptomene dine nærmere, og så vil det ut fra dette bli avgjort om du bør videre til hjerteundersøkelser hvis det er mistanke om dette, eller eventuelt gastroskopi hvis mistanken går mer i den retning.

Men i de dagene som går frem til du skal til legen, kan du med fordel teste ut de syrenøytraliserende medisinene jeg nevnte ovenfor, og så kan du fortelle til legen din om disse har hatt noen lindrende virkning eller ikke, for det er en viktig opplysning.


Jeg håper opplysningene er til nytte, og ønsker deg lykke til.