Kløe og kvalme

Spørsmål

I 3-4 mnd nå har vi (fam på 6) hatt omgangssyke nesten konstant, bare noen friske dager innimellom. Nå har jeg vært småkvalm i nesten tre uker (noen dager av og til uten) og ungene har nå av og til diare men ingen kvalme. Jeg har også murring i magen, føler meg sulten hele tiden uten at jeg har spesielt lyst på mat, men ikke vondt. Jeg kaster opp av og til, blir kvitt kvalmen for en stund da. Jeg er litt redd for bendelorm, siden jeg er sulten samtidig som jeg spiser normalt? Eller er det bakterier i magen jeg ikke blir kvitt, magen har vært litt større en ellers av og til. Ellers har jeg en veldig kløe nedentil (foran og bak), noe jeg ikke aner hvordan jeg skal bli kvitt. Kan det komme av hormonspiralen? Spiralen har jeg hatt i ca. 1 år, etter siste fødsel. Jeg har ikke hatt blødninger i det hele tatt siste 10 mnd, det er litt rart å ikke ha kontroll over når jeg egentlig skulle hatt mensen, men godt å slippe kraftige blødninger.
Så problemet er altså vedvarende kvalme og kløe, hva kan gjøres?

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Jeg føler meg ganske sikker på at dere har en tarminfeksjon av ett eller annet slag, og ikke bare den vanlige omgangssyken. Har noen av dere vært i utlandet i det siste? Dere må gå til legen og få tatt avføringsprøver med tanke på bakterieinfeksjoner som feks salmonella.
Man kan behandle kvalmen med kvalmestillende, men det er jo viktigst å finne årsaken til at hele familien har tarmplager. Bendelorm kan man også av- eller bekrefte ved en avføringsprøve.

Det spørs om ikke mageplagene er indirekte årsaken til at du har kløe, hyppige dobesøk og mye tørking kan gi eksem og hudplager nedentil, hvor det i tillegg er varmt og fuktig, noe som øker kløen. La legen også se på dette området, men forsøk gjerne å gå med løsere klær, ikke bruk sterk såpe når du vasker deg nedentil og smør med en mild og parfymefri fuktighetskrem.

Jeg tror ikke hormonspiralen har noe med dette å gjøre i det hele tatt.

Altså; en bakterieinfeksjon er sannsynlig, gå til legen for å få stilt diagnosen i avføringsprøver.