Klissete avføring

Spørsmål

Klissete avføring. Har nå vært plaget med klissete avføring i ca 3 mnd. Merker også diffust, mildt ubehag fra maven. Ved toalettbesøk må jeg benytte mye papir før jeg blir ren, og jeg kan tydelig se at avføring setter merker i skålen. Har ikke oppdaget slim. Har også tatt avføringsprøve og det ble ikke påvist blod. Tok koloskopi undersøkelse for ca 5 år siden. Bør jeg ta den på nytt? I og med at dette bare vedvarer blir jeg mer og mer bekymret for alvorlig sykdom.

Mann 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Avføringen vil naturligvis variere med hva en spiser, og det du beskriver her, er på ingen måte ensbetydende med at det har noen sykdomsårsak hos deg.  At avføringen setter merker i skålen, er ikke noe unormalt eller noe tegn på sykdom. Men slimete avføring kan har medisinske årsaker, og det kan være greit at du får sjekket hos fastlegen om du f.eks. kan ha cøliaki. Mange kan ha dette store deler av livet med atypiske og vage symptomer, som f.eks. diffust ubehag fra magen og slimete/klissete avføring. Det sjekker du i første omgang med blodprøver. Laktoseintoleranse kan du også sjekke deg for, også blodprøve. Du har tatt en avføringsprøve som ikke viste blod. Hvis den er tatt nylig, altså de siste 3 mnd, etter at du fikk disse plagene, så behøver du ikke å ta den påny nå. Det er bra at den ikke viste blod, for det taler i mot alvorlig sykdom. Betennelsessykdommer i tarmen som ulcerøs colitt og Crohns sykdom vil ofte gi mer uttalte symptomer enn det du har, f.eks. slim og blod og diare, så det er ikke spesielt sannsynlig at det skulle skyldes dette, men du kan jo for ordens skyld få sjekket for slike betennelsessykdommer også. Det gjøres i første omgang med en avføringsprøve (kalprotektin).  Får du utelukket overnevnte ting, er det mest sannsynlig at dette ikke skyldes sykdom, men f.eks. kostfaktorer. Du skriver at du blir mer og mer bekymret for alvorlig sykdom, og da tenker du kanskje på kreft? Det vil ofte ha andre symptomer i tillegg, f.eks. ufrivillig vekttap, dårligere og dårligere form og almentilstand, blod i avføring m.v., så jeg ser ikke at det du her beskriver, gir mistanke om den slags sykdom, så akkurat de bekymringene ville jeg nok lagt fra meg, om jeg var deg, men sjekk de overnevnte tingene. 

Håper det var nyttig og grei informasjon. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-