image: Klarer ikke å svelge, gått ned 40 kg

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klarer ikke å svelge, gått ned 40 kg

Spørsmål

Jeg har siden mars i fjor ikke klart å svelge normalt. Mat funker ikke i det hele tatt. Drikke går ok. Prøvd det aller meste nå mens kiloene forsvinner. Over 40 kg borte så langt. Kjennes ut som mat (så smått som krydder i bernaise) setter seg fast. Ved all svelging oppleves et trykk og behov for å rape. Blir da vanskelig å puste. Hvert svelg gjennom dagen er en liten kamp.

"Motsatt dotter" i ørene konstant over flere dager etter anstrengelser. Sover veldig bra når jeg endelig får svelget meg i søvn.

Kroppen fungerer nå svært dårlig etter 15 mnd på ufrivillig diett og protesterer veldig ved inntak av feks næringsdrikker fra apoteket o.l.

Fastlegen tror meg ikke og bryr seg ikke. Masse tester på sykehuset uten resultater. Ønh, manometri, gastro, nevrologisk, røntgen med kontrast ++. Ny runde på gang nå med Øre Nese Hals, uten resultat og venter på røntgen av svelg med kontrast. 15 måneder uten særlig næring og derav null energi tærer på både meg og mine nærmeste. Og en kropp som ikke fungerer er ikke lett å leve med.

Noen svar eller forslag på hva som kan være galt?

Mann 43
Svar

Hei.

Det er bra at du nå utredes videre for dette, og det er helt riktig undersøkelse å få foretatt, dette med røntgen med kontrast. Det er blant annet for å se etter achalasi, en tilstand med nedsatt motorikk / muskelbevegelser i spiserøret.

Videre så har du jo altså fått utelukket nevrologisk sykdom og ØNH-lege har hittil ikke funnet noen årsak. Dersom du ikke har vært til gastroskopi, så bør det vurderes.

Av andre årsaker som du bør få sjekket, så kan jeg nevne:

Revmatologisk sykdom, blant annet sklerodermi og Sjøgrens syndrom. Blodprøver bør taes hos fastlege, evt henvisning til revmatolog om noen av disse skulle tale i retning av revmatologisk sykdom

Forstyrrelser i kalsiumstoffskiftet: Hypokalsemi (for lave kalsiumverdier i blodet) kan gi svelgvansker, pga at kalsiummangelen forstyrrer normal funksjon i musklene i spiserøret

Nerveskade som følge av diabetes, så sjekk for diabetes.

Du skriver at fastlegen "tror deg ikke". Det synes jeg er vanskelig å forstå, og har problemer med å tro. Du har jo faktisk gått ned 40 kg, og det er et faktum og ikke noe man tror eller ikke tror. Og det at du har vært til så mange undersøkelser og utredninger, som antagelig fastlegen din har henvist deg til, tyder jo også på at legen tror deg, for ellers hadde du jo ikke vært henvist til alle disse undersøkelsene. Men det må være en svært ugrei følelse å kjenne det slik, selv om det kanskje ikke er tilfelle. Det synes jeg du derfor bør gjøre noe med, for fastlegen er jo din viktigste støttespiller og hjelper for å komme til bunns i dette. Det tenker jeg du bør løse ved å faktisk si til legen din at du føler at han/hun ikke tror deg, slik at dere kan få snakket ut om dette, og legen kanskje kan få forklart deg at det ikke er tilfelle. Alternativet kan være å skifte fastlege, for du trenger virkelig en fastlege du har tillit til, i den situasjonen du er i nå.

Jeg håper informasjonen her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjonsbilde øverst: Naeblys / Shutterstock / NTB