Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klarer ikke å holde på luften. Sosialt vanskelig.

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 82 år. Har så mye luft i maven som stadig kommer ut uten min vilje. Jeg har hemoroider, så analåpningen er ikke helt tett. Jeg burer meg inne, for jeg synes dette er så flaut, så jeg går ikke bort og vil heller helst ikke ha gjester. Nå er jeg bedt i et stort selskap på lørdag den 3. aug., men jeg tør ikke gå. Er det noe man kan sette inn i analåpningen eller noe medisin som kan fjerne denne luften. Jeg synes ikke jeg spiser mat som skal gi så mye luft, men dette er der hele tiden. Håper du har et råd som kan hjelpe meg.

Kvinne 82
Svar

Hei.


Noen helt enkle og greie råd mot dette finnes nok dessverre ikke. Spesielt ikke noe som kan "settes inn" som en propp e.l.

Det finnes medisiner som kan redusere luftdannelse, de heter Minifom og er reseptfrie, og det er ingenting i veien for at du kan forsøke disse.

Du sier selv at du tenker at din analåpning ikke er helt tett, og du har hemoroider. Noen mennesker har anal inkontinens, og det har da ofte med at lukkemuskelen ikke fungere optimalt. I noen tilfeller behandles det kirurgisk. Jeg har ikke hørt at man har foretatt slike operasjoner for inkontinens for luft, men det kan kanskje være verd å få sjekket om du kan ha nytte av noen kirurgisk behandling. For å gjøre det, tar du i første omgang kontakt med fastlegen, som så eventuelt vil henvise deg til en kirurg. Det kan jo tenkes at dine hemoroider er så store at de involverer analfunksjonen, og at de kan være kandidat for kirurgisk behandling.


Knipeøvelser med analåpningens lukkemuskler kan du også forsøke. Det virker naturligvis ikke her og nå, men over tid kan det hos noen ha effekt, så det kan du vurdere å forsøke. Isåfall må du se på det som "trening", dvs gjøre det regelmessig over lang tid og hver dag. Gjør det systematisk, for eksempel ved å knipe sammen lukkemuskelen 25 ganger, vent et minutt, ta 25 knip til.


Jeg ønsker deg lykke til. Ha det bra.