image: Klarer ikke å holde igjen tarmgass

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klarer ikke å holde igjen tarmgass

Spørsmål

Hei! Har slitt med dette i 2-3 år nå. Jeg får ikke til å holde igjen luft i magen, har klart det helt fint før, men ikke nå lenger. Har prøvd meg på knipeøvelser, men uten nytte. Har prøvd å trene opp bekken, men uten nytte.

Tror i tillegg jeg produserer mer luft enn gjennomsnittet så jeg slipper ut en del luft. Dette gjør da at jeg blir så mye som mulig hjemme, og når jeg tar buss eller tog, så lukter det en del. Dette gjør også at jeg ikke vil gå på forelesninger eller timer, som gjør at jeg presterer dårligere på skolen.

Kjenner dette sliter ekstremt mye på min psykiske helse, tror jeg også har utviklet angst for å være med personer i små rom. Hva skal jeg gjøre? Vil få tilbake mitt gamle liv.

Kvinne 21
Svar

Hei.

Jeg forstår godt at dette må være et stort problem for deg, og siden det får så mange konsekvenser for deg, også sosiale, så synes jeg definitivt at du skal få dette grundig utredet hos lege nå.

Knipeøvelser kan hjelpe, men det har du forsøkt. Du bør følgelig gå til fastlegen din for å sjekke lukkemuskelen i anus, og få tatt en del prøver med tanke på om du kan ha en eller annen tilstand eller sykdom i tarmen som gjør at du produserer mer luft.

Jeg kan naturligvis ikke stille noen eksakt diagnose her over nett, men tenker jeg litt høyt om dette, så handler det enten om en mekanisk årsak, altså at lukkemuskelen i anus ikke fungerer optimalt, eller så kan det ha med en forhøyet produksjon av tarmgass å gjøre, noe som du altså må utredes for.

Det er fullt mulig at det finnes løsninger på dette, men årsaken må finnes først. Derfor håper jeg at du tar tak i dette nå og starter utredningen av dette.

Jeg ønsker deg lykke til.

Illustrasonsfoto øverst: Hakan Kiziltan / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-