Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kjenner og ser "noe" i høyre side av magen, minner om sparking av baby.

Spørsmål

Hei! Det siste halvannet året har jeg vært plaget med noe som føles som en slags "oppfylning" nederst til høyre i magen. Jeg skal prøve å forklare litt nærmere. Det skjer så godt som hver gang jeg ligger på ryggen, og det er nesten som om det strammer seg til/fylles med luft, og er både synlig og svært merkbart når jeg (og ektemannen min) tar på. Det kan nesten sammenlignes med når babyen sparker når man er gravid (for oss som har vært det). Det varer i noen sekunder, før det går tilbake igjen. Skjer gjerne igjen etter noen minutter om jeg fortsetter å ligge på ryggen. Akkurat dette er ikke spesielt plagsomt, bare litt ubehagelig. Det gjør ikke vondt. I tillegg hender det jeg har smerter under samleie i samme område (nederst til høyre), men jeg vet ikke om dette henger sammen. Jeg har hormonspiral. Jeg har blitt henvist til både ultralyd, CT og gynekolog, og har tatt blod- og avføringsprøver. De finner ingenting, og ingen har hørt om noe lignende før. Jeg har på et vis slått meg til ro med at det må være luft, men synes det er rart at det arter seg sånn uten at det ligger en spesiell grunn bak det. Kan nevne at jeg har stillesittende jobb, trener ca. 5 ganger i uka og har et gjennomgående sunt kosthold. Ingen kjente matallergier.

Kvinne 37
Svar

Hei.


Du er altså en formodentlig frisk kvinne på 37 år, som nå i halvannet år har kjent noe nederst til høyre i magen. Det føles som en oppfylning, varer bare noen sekunder, og det minner deg om en baby som sparker. Ingenting galt er funnet ved undersøkelser, og det er jo bra. Du har hatt det i halvannet år, og siden du ikke skriver noe annet, så går jeg ut fra at det ikke har endret seg eller blitt verre i den perioden. Det er også bra, og taler sterkt imot alvorlig sykdom det også. Du forteller at du er henvist til ultralyd, CT og gynekolog, men det går ikke klart frem om du har vært til dette ennå, selv om jeg kanskje får et inntrykk av det er det som er tilfelle, og at man da ved disse undersøkelsene, heller ikke fant noen tegn til sykdom. Det er isåfall veldig viktig, for det er jo også med å bekrefte at du etter alt å dømme sannsynligvis ikke har noen sykdom som ligger bak det du kjenner og ser. 

Hvis det så er slik at du ikke har noen sykdom som forklarer dette, hva kan det da skyldes? Det første jeg da tenker på, er luft som passerer i tykktarmen, og tykktarmens peristaltikk. Peristaltikk er de rytmiske bevegelsene i musklene i tykktarmen, som hele tiden jobber med å få tarminnhold videre i systemet og ut. Slikt kan avgjort både sees og kjennes.  Nede i høyre side av magen går tynntarmen over i tykktarmen i en del av tykktarmen som heter coecum. Derfra er det ofte lett å kjenne "aktivitet" fra magen.

Dette er det eneste jeg kan komme på av mulige forklaringer på det du her forteller om, og jeg tror også det er en rimelig sannsynlig forklaring, siden du er undersøkt så grundig uten at man har funnet sykdom eller forklaring på plagene dine. Du kan evt gjerne høre med legen din om han/hun er enig i den forklaringen.  

Det er godt mulig at du her har kommet inn i en ikke helt uvanlig situasjon, hvor leger og helsevesen er mer opptatt av å utelukke sykdom og si noe om hva du "ikke har", enn å gi pasienten en forklaring, og derfor kan ha glemt å gi deg en slik forklaring som jeg her forsøker på.

Håper dette var informativt og greit. Ha det bra.