Kjenner noe som presser i magen. Legen mener det er luft, men kan det være kreft?

Spørsmål

Jeg har siden april/mai hatt plager i magen på venstre side. Det kjennes ut som det er noe som kommer/presser oppover. Øverst på venstre side av magen. Dette kan plutselig komme samme hva jeg gjør. Om jeg sitter, ligger, står eller er i aktivitet. Dette er ikke smertefullt, men veldig irriterende og jeg er veldig bekymret på om dette er noe farlig. Tenker spesielt mye på om dette kan være kreft. Dette kommer og går. Noen dager kjenner jeg det ganske mye, og det kan være perioder hvor jeg ikke kjenner noen ting. Fra nyttår og frem til starten av denne uka har jeg ikke kjent noe. Men de siste dagene har det vært ganske mye. Jeg føler meg frisk og har ikke noen andre fysiske plager. Har ikke gått ned i vekt, endret avføringsmønster, nedsatt matlyst og lignende. Men jeg er en person som bekymrer meg mye og blir fort stresset. Har vært inne på tanken på om dette kan skyldes psykiske årsaker. Men da dette startet kan ikke jeg huske at det var noe spesielt som jeg bekymret meg for da som eventuelt kunne ha utløst dette. Men nå kverner dette veldig mye og jeg skifter fra det ene øyeblikket til det andre med å tenke at dette ikke er noe å bekymre seg for til å tenke at dette er farlig. Da spinner tankene og jeg tenker da at dette er en kreftsvulst som vokser og trykker… Men kan dette være et tegn på kreft? Har også tenkt på om dette kan være en form for irritabel tarm. Jeg var hos fastlegen i høst og etter håndspåleggelse kunne ikke legen finne/kjenne noe galt med magen, og mente dette måtte være luft i tykktarmen jeg kjenner siden det er i det området hvor tarmen gjør en knekk. Legen sa også at så lenge dette kommer og går er det ikke noe alvorlig. Kan jeg slå meg til ro med dette? Eller mener du at dette kan være tegn på farlig sykdom? Hvis dette kun er luft jeg kjenner, er det normalt å ha dette over så lang tid?

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du er altså en frisk kvinne på 39 år, som i trekvart år har kjent "noe" fra øvre venstre del av magen. Det kommer og går, og forøvrig har du ingen andre symptomer, spesielt ikke de "røde lys" som kan være tegn på kreft: Ufrivillig vekttap, endret avføringsmønster, blod i avføring, dårlig almentilstand osv. Du har vært hos legen med dette, som mente at det kunne skyldes luft som passerte i den knekken i tykktarmen som er akkurat der du opplever disse symptomene. Legen begrunnet dette med at symptomene kommer og går, dvs er der ikke hele tiden, og pga lokalisasjonen, og fordi han/hun ikke kunne kjenne noe galt ved magen din. Men du på din side synes det er vanskelig å slå deg til ro med dette, og tenker på om det kan skyldes kreft.

Spørsmålene du stiller til oss nå, er om du kan slå deg til ro med legens vurdering av dette, om det kan være tegn på farlig sykdom, og om det er "normalt" å ha det over så lang tid, hvis det er luft det skyldes.


Til det kan følgende sies:

Din leges vurdering kan absolutt være korrekt, og det er ingenting galt i din leges analyse av dette, -det med at det kommer og går osv. Kreftsymptomer ville heller ha vært konstante, evt stadig verre. Og fraværet av alle andre symptomer taler også sterkt mot kreft. Jeg kan naturligvis ikke gi deg noen hundre prosents garanti for noe som helst, både fordi jeg ikke kan undersøke deg, og fordi "garantier" knapt nok kan gies når det gjelder helse og sykdom. Men jeg kan altså bekrefte at jeg ikke ser at din lege har tenkt feil på noen måte, og at ut fra din symptombeskrivelse osv, absolutt kan være rett det din lege fortalte deg.

Men siden du synes dette er vrient å slå seg til ro med, så synes jeg nok du skal oppsøke legen din påny, forklare at du har vanskelig for å legge fra deg tanken på kreft osv, og at du gjerne ville bli undersøkt en gang til og evt noen prøver i tillegg. Da vil legen påny kjenne på magen din, og det vil være aktuelt å ta avføringsprøver for å se om der er tegn til blødning i tarmen, dvs blod en ikke ser med det blotte øye, for det kan være tegn på sykdom i tarmen, inkl kreft. Den prøven heter hemofec, og den taes ofte på almenlegekontor for å undersøke pasienter med symptomer fra tarm. Er den også negativ, dvs ikke blod, så reduserer det sjansen for kreft ytterligere. En ultralyd av området du har plager fra, vil også kunne være aktuelt i første omgang. Finner legen din noe som helst suspekt, så vil det kunne være aktuelt med coloskopi. Blodprøver som blodprosent m.v. er også aktuelt, for den synker også ofte ved kreft. 

Du spør om det er "normalt" å kunne ha slike plager, -altså formodentlige luftplager- over lengre tid. Normalt eller ikke normalt,  når det gjelder kropp og helse så er det så mye som er "normalt", men det som kan sies, er at det ihvertfall er fullt mulig. Hva med å forsøke tabletter mot luft i magen? De heter Minifom, er reseptfrie, og helt ufarlige å forsøke. Det gjør ingenting å gjøre et forsøk med dette, for å se om det demper disse symptomene.

Konklusjon: Siden dette vedvarer, og siden du tenker såpass mye på kreft, går du til en fornyet og utvidet undersøkelse hos legen din. Forklar at du ikke klarer å legge fra deg tanker om kreft, og at det har vart i trekvart år. 

Håper dette var grei informasjon og nyttige råd. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-