Kjenner "noe" i magen, er redd for kreft.

Spørsmål

Hei Jeg har i noen mnd nå vært plaget med at det føles som det er noe som fyller seg opp øverst i magen til venstre, ved ribbeina og utover mot magen på en måte. Det føles noen ganger ut som krampe/leamus og at det stivner. Det er ikke vondt, men irriterende og ubehagelig. jeg kan få dette opptil flere ganger om dagen i varierende styrkegrad. Inni mellom når det ikke føles som oppfylling/krampe/ så kan jeg kjenne en svak smerte i området. Men denne smerten er ikke konstant. Det kan også gå dager hvor jeg ikke kjenner noe. Jeg finner ingen logikk på dette. Jeg kan få "anfall" når jeg sitter, ligger, står eller er i aktivitet. Heller ingen forbedring eller forverring etter do besøk eller mat. Jeg har ikke blod eller slim i avføring, noen dager litt løsere avføring. Jeg føler meg ikke forstoppet. Har heller ingen andre sykdomssymptomer. Jeg føler meg frisk, men begynner å bli bekymret for hva dette kan være. Jeg har tendenser til sykdomsangst og nå tenker jeg det verste at dette er kreft eller noe annet farlig. Jeg vet at dette bør utredes hos lege, men min lege er ikke tilbake før i slutten av august. Har vært hos vikar lege tidligere i våres og nevnt disse problemene. Det ble ikke foretatt noen håndspåleggelse eller andre undersøkelser. Fikk til svar at det kunne være luft i tarmen. Men det syns jeg er rart så lenge jeg ikke har problemer med å avgi luft. Kan dette være tegn på alvorlig sykdom?

Kvinne 39
Svar

Hei.


Du spør om dette kan være tegn på alvorlig sykdom. Det er det liten grunn til å tro, siden jeg går ut fra at du føler deg frisk og fin forøvrig, og ikke har noen andre symptomer fra mage/tarmsystemet, som f.eks. endret avføring, blod i avføringen, eller vekttap. Og det at det kommer og går, og at du har dager du ikke kjenner noe, taler også i relativt stor grad mot alvorlig sykdom, spesielt kreft. Da vil man som hovedregel heller bli jevnt sykere hele tiden.


Hvis en har uforklarige magesmerter og samtidig generell sykdomsfølelse, vekttap, endret avføringsmønster m.m, så skal en tenke på muligheter for alvorlig sykdom, og bli utredet for dette. Jeg ser derfor ingen problemer med at du venter til fastlegen din er tilbake for å få dette sjekket.

Det kan avgjort klinge i retning av luft, for akkurat i det området du beskriver, gjør tykktarmen en nitti graders knekk nedover, og det er et typisk område å kjenne luften passere. Det at du ikke har problemer med å avgi luft, er ikke noe som taler mot at det kan være luft som passerer, som du kjenner.


Skulle du mot formodning kjenne at dette blir verre, hyppigere, eller spesielt om du får andre symptomer i tillegg (se over) så får du heller oppsøke legevikaren, men i utgangspunktet gir dette slett ingen kreftmistanke, slik du beskriver dette.

Jeg synes du derfor trygt kan øve deg i å legge vekk tanker om kreft, for det er noe som virkelig kan tære på humør og overskudd, og ødelegge dine dager, sannsynligvis helt unødvendig.

Håper det var et greit svar, som kan hjelpe deg til å legge vekk din kreftbekymring. Ha det bra.