Kirurgisk behandling av spiserørsbrokk?

Spørsmål

Hei! Har siden september i fjor hatt et spiserørsbrokk. Til å begynne med kom symptomene ved akutte ubehag særlig etter måltider. Jeg ble kvalm, svimmel og veldig tungpustet. Etterhvert kom også sterke brystsmerter. Første gang jeg dro til legen, mente han at det ikke feilet meg noe. Etterhvert ble jeg bare verre, og anfallene kom oftere. Ved noen anledninger ble jeg så kvalm at jeg kastet opp. Merket også en følelse av et konstant trykk i halsen/brystet. Jeg krevde etterhvert at jeg ble nøyere undersøkt, og ved gastroskopi fant de ut at jeg hadde spiserørsbrokk. Jeg ble likevel bare bedt om å fortsette på en somac-kur i 4 uker. Det ble også gjort en rekke livsstilsendringer, men behandlingen virket ikke tilstrekkelig. Hver gang jeg prøvde å unne meg noe godt (f.eks alkohol eller sjokolade), ble jeg kjapt like dårlig som jeg hadde vært. Etterhvert ble jeg satt på nexium heller, men også denne behandlingen stagnerte. Jeg konfronterte etterhvert legen min med muligheten for operasjon, men han mente at jeg ikke kunne ha store forhåpninger om det, siden sykehuset ikke prioriterte å operere hvem som helst. Ble henvist til St.Olavs, og fikk gjort manometri og 24timers ph-undersøkelse. Var på dette tidspunkt i en bedre periode, og jeg mistenker at testen blir negativ. Oppstøt har aldri vært mitt verste symptom. Dårlig ble jeg derimot i dagene etter, og er det enda. Dette er noe som i stor grad påvirker min livskvalitet, og plagene er til tider så store at jeg kan med dagligdagse ting. Sliter med konstant kvalme, tungpustethet, raping, oppstøt, trykksmerter i brystet og svelgevansker. Finnes det alternative behandlinger utenom operasjon? Kiropraktorbehandling? Har prøvd noen alternative triks på egenhånd, men det har ikke hjulpet nevneverdig. Og skal det være slik at man ikke kan få utført en operasjon, når man er i så ung alder og har store plager? Hva bør jeg gjøre videre om jeg ikke kan bli operert? Begynner å bli litt desperat, da jeg plages med dette hver eneste dag.

Mann 21
Svar

Hei og takk for spørsmål. 

Dette er et spørsmål som gastrokirurger har som fagfelt, men vår gastrokirurg er dessverre ikke tilgjengelig for tiden. 

Du forteller at din fastlege har sagt til deg at du "ikke kan ha store forhåpninger om operasjon", men jeg synes at du kan diskutere med fastlegen din om ikke du uansett bør henvises til en gastrokirurg for nettopp en vurdering av dette.


Generelt er operasjon aktuelt hvis man er mye plaget til tross for medikamenter. Brokket har da vanligvis så stor åpning av magesekken kan kile seg fast eller til og med forbli i brysthulen. De fleste store sentralsykehus og ihvertfall St Olavs Hospital tilbyr det lapraskopisk, altså med "kikkhullskirurgi", dvs   uten åpen operasjon.


Her er forøvrig et tidligere svar om spiserørsbrokk, med utfyllende informasjon om de tingene du spør om, inklusive en rekke råd om hva du kan gjøre selv for å prøve å lindre plagene, så les dette grundig og se om det er noe der du ikke har forsøkt:


 https://www.lommelegen.no/mage-og-tarm/legesvar/spiserorsbrokk/69073906


Jeg håper at du har nytte av svaret, og at du finner gode løsninger, med eller uten operasjon.

Ha det bra.