Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan reflux forklare min såre hals og heshet?

Spørsmål

Hei I begynnelsen av mars fikk jeg satt inn en stift i kjeven nede til høyre for så å få satt på implantat/tann i midten av april. Ved kontroll i midten av mai sa tannlegen at jeg var sår i halsen og nesten litt hoven. Jeg hadde hatt en følelse av hovne mandler, men det sa tannlegen at det ikke var. 14 dager senere var jeg igjen hos tannlegen og hun påpekte det samme. Da hadde jeg begynt å merke litt svie i halsen. Jeg var hos lege 10 juni og de tok da blodprøver hvor alt var ok, bortsett fra forhøyet ferritim på 500. Jeg ble henvist til gastroskopi og her var alt ok. Så til ønh og her ble det konstatert sår i øvre hals og svelg. De mente dette skyldtes reflux og jeg fikk nexium 20 mlg. Jeg hadde da hatt sår hals, litt vanskelig for å svelge og dårlig ånde. Heshet og litt skurrende stemme på morgenen hadde jeg også. Når jeg snakket med fastlegen min på telefon så var hun klar på at dette ikke kunne være reflux fordi gastroskopien hadde vært helt fin. Om det var reflux så burde dette vist seg i spiserøret mente hun. Hun ba meg slutte med nexium. Jeg synes det er blitt verre etter at jeg sluttet med nexium. Jeg ble ikke helt bra av det, men hadde kun brukt det i ca 1,5 måned. Jeg ble heller ikke verre etter at jeg startet med nexium. Nå er jeg sår i halsen, har litt vanskelig å svelge og har vel dårlig ånde. I området hvor jeg fikk inn implantat har tannkjøtt vært litt sår siste tiden. Tannlegen mente at sårhet i tannkjøtt også kunne være relatert til reflux. Det er som sagt litt varierende svar å få hos leger/tannleger. Nå begynner dette å bli såpass plagsomt at det går ut over humøret. Det kjennes ikke bra ut. Hva mener du dette kan være? Kan jeg få sår i halsen som følge av reflux uten at dette vises på gastroskopien. Hva bør jeg få av videre undersøkelser? Jeg er ganske aktiv og i god form, men 3-4 kg over grensen for normal bmi.

Mann 51
Svar

Hei.


En gastroskopi vil kunne vise om det er syreskader i spiserøret, men over halvparten av alle med reflux har IKKE slike syreskader. Med andre ord så er det fullt mulig å ha reflux, uten funn på gastroskopi. Den eneste konklusjonen som kan trekkes av ditt gastroskopiresultat er at du ikke har syreskader i spiserøret, og heller ikke spiserørsbrokk. Og når du spør om du kan få sårhet i halsen som følge av reflux, uten funn på gastroskopi, så er svaret altså ja, -forklart ovenfor.

Hvis en har reflux, vil god effekt av syredempende medisin som f.eks. Nexium kunne være med å bekrefte diagnosen, også uten funn på gastroskopi, jfr over.

Men problemet her er at slike medisiner vanligvis ikke anses å ha særlig god virkning på mer atypiske refluxsymptomer som heshet, svelgproblemer, sårhet i hals og svelg m.v.

Du synes nå at det ble verre i halsen etter at du sluttet med Nexium. Det er imidlertid ikke ensbetydende med at Nexium hjalp. Det kan faktisk være tilfeldig at du nå er verre, og at dette bare tilfeldigvis falt sammen i tid med at du sluttet med Nexium. Men samtidig kan det ikke utelukkes at du ble verre fordi du sluttet med Nexium, dvs hadde en effekt av Nexium.

Jeg synes derfor at du skal kontakte din fastlege igjen og forklare at du ble verre da du sluttet med Nexium, og spørre om det kanskje kunne vært verdt å forsøke denne i en periode til.

Hvis du skal utredes ytterligere for å finne ut om du kan ha reflux, kan 24-timers pH-måling og trykkmålinger være aktuelt. Men det er en relativt plagsom undersøkelse, med en sonde gjennom nesen og ned i spiserøret i 24 timer, så jeg ville nok holdt det an noe, og heller ha diskutert en ny forsøksvis behandlingsrunde med Nexium med fastlegen.

Håper det var grei og nyttig informasjon og råd. God bedring.