Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan man fise uten å vite det?

Spørsmål

Hei! Kan man fise uten å vite det? Jeg tror jeg gjør det, men har ikke hørt om at det er mulig. Har nevnt det for noen andre, og de mener det ikke går an. Det er blitt en stor stressfaktor, da jeg har et anstrengt forhold til fis, og overhodet ikke er komfortabel med å slippe meg foran andre. Det er utrolig stressende å ikke vite når det skjer og ikke, og om det i det hele tatt skjer. Jeg er blitt veldig oppmerksom på andres kroppsspråk/signaler i sosiale sammenhenger. I disse situasjonene kjenner jeg ikke nødvendigvis fordøyelsesplager som oppblåsthet (men kan ha), og har lurt på om det er fordi luften bare slipper ut uten at jeg merker det. Jeg kan tidvis bli oppblåst, og særlig i perioden før menstruasjonen. Får også mye luft av enkelte matvarer, så jeg er veldig bevisst på hva jeg spiser. Unngår feks melk og kullsyre, og er forsiktig med rødt kjøtt og mye fett. Opplever å ha en del luft til tider, gjetter at det er over normalen, men er usikker. Dette problemet (enten det er reelt eller ikke) har vært der i mange år. Dersom jeg faktisk ikke fiser, kan det være noe annet? I et forum foreslo noen dårlig ånde, men jeg har ikke fått noen kommentarer eller indikasjoner på at jeg har det.

Kvinne 38
Svar

Hei.


Alle mennesker produserer tarmgass, og alle fiser, for å kalle en spade en spade. De fleste ganger vi fiser, merker vi det, både i form av lukt og lyd og den karakteristiske følelsen i baken. Noen menneske har dårlig evne til å holde igjen luft, og har det som kalles ufrivillig luftavgang. Det kan være sosialt sjenerende pga lukten.

Men for ditt vedkommende så er det jo ingen mistanke om noe av dette, siden du ikke forteller noe om hverken lukt som du merker selv eller som andre har kommentert. Hadde du fist uten at du visste om det, ville det jo like fullt ha luktet både for deg og for andre, og siden det ikke er tilfelle, har du med sikkerhet ikke det problemet du lurer på om du har.

Eller sagt med andre ord, hvis du hadde fist uten å merke det, ville du vært den første til å kjenne lukten, og når du ikke gjør det, så har du heller ikke fist.

Du skriver at du har blitt veldig oppmerksom på andre kroppsspråk og signaler, og det tenker jeg er en del av forklaringen her. For lurer du på om du fiser uten at vet du om det og i overkant opptatt av dette, slik du sier at du er, er det meget lett å feiltolke blikk og kroppsspråk, og ut fra det du forteller her, er jeg overbevist om at det er det som er tilfellet her.


Litt oppsummert og med andre ord: Ditt problem er ikke ufrivillig luftavgang eller ubevisst fising, for da hadde du og andre merket lukten, ikke minst du selv. Problemet er av rent tankemessig art, hvor du har viklet deg inn i onde sirkler av overfokusering på fis og feiltolkninger av ansiktsuttrykk og kroppsspråk.  Da ligger også løsningen i det tankemessige, dvs å slutte å fokusere på dette fra nå av, vel vitende om at et slikt problem som du har lurt på om du har, det har du faktisk ikke. 

Jeg håper i så måte at mine ord og råd her kan være til nytte for deg for å komme ut av disse onde sirklene, og jeg tror at du får det til. Skulle du mot formodning merke at du fortsetter å tenke på dette, noe du ikke trenger å plage deg selv med, så synes jeg du skal unne deg noen samtaler med fastlege og/eller psykolog, for å få hjelp til å endre tankesettet ditt omkring dette. 


Ha det bra og lykke til.