Kan jeg ha kreft?

Spørsmål

Jeg ønsker en vurdering av hvorvidt jeg har symptomer som kan indikere endetarmskreft, opplysning om hyppighet av slik kreft i min aldersgruppe samt råd om hvilke undersøkelser jeg eventuelt skal be om hos den lokale legen.

Jeg arbeider i et muslimsk land, hvor kulturelle føringer og språklige barrierer gjør det vanskligere å oppsøke en mannlig lege. Svært få kvinnelige leger snakker engelsk.

Symptomer:

For ca. to uker siden oppdaget jeg at jeg i et enkelttilfelle blødde fra endetarmen, dette har ikke gjentatt seg, men jeg har hatt vage smerter i og rundt endetarmsåpningen. For 1,5 halvt år siden opplevde jeg det samme, jeg oppsøkte allmennlege i Norge, som gjorde en enkel undersøkelse av endetarmen og konkluderte med at alt var normalt. For ca. et halvt år siden oppdaget jeg blod ved et engangstilfelle.

Andre opplysninger:
Jeg er i god form, trener og spiser sunt,ingen sykdomsfølelse, har lagt på meg tre kilo den siste tiden. Var hos allmennlege i Norge i sommer, alle blodprøver normale. Har i mange år hatt løs avføring og mye luft i magen, undersøkt for Ulcerøs Colitt for ti år siden, negativt resultat. Et nært familiemedlem har alvorlig Morbus Krohn. Ellers ingen forekomst av kreft i familien på mor og far siden. Har to barn, den siste fødselen for 4 år siden vanskelig, ble klippet "rundt" og har siden slitt med manglende kontroll av luftutslipp/lukkemuskel.

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Endetarmskreft kan gi symptomer som slapphet, blødninger fra endetarmen, dumpe smerter i området og eventuelt endringer i avføringsmønsteret. Når svulsten sitter langt nede, kan det også komme slim i avføringen. Noen får vedvarende forstoppelse, diaré og mageknip, mens andre får vekttap, krampe eller kløe i endetarmen. Mange blir trette og slappe og opplever ømhet og hevelse i magen. Hvilke symptomer du får, avhenger av hvor i tarmen svulsten befinner seg og hvor stor den er.

I Norge var hyppigheten av endetarmskreft i år 2000 ca. 10 pr 100.000 kvinner, justert for alder. I din aldersgruppe er tallet/risikoen betydelig lavere, men etter ca 55 år er den rundt 25 pr 100.000 kvinner.

Blod fra endetarmen skyldes vanligvis mer uskyldige tilstander som rifter eller hemorrhoider. På grunn av den potensielle risikoen for alvorlig kreftsykdom skal imidlertid alle slike tilfeller av blødning tas alvorlig og undersøkes. Det er aktuelt å gjøre testing av blod i avføringen, samt rektoskopi eller koloskopi. Sistnevnte undersøkelse gjøres med et fleksibelt skop som føres opp i endetarmen og deretter undersøkes hele tykktarmen. En røntgenundersøkelse med kontrast og luft kan også utføres, men den har betydelig lavere sensitivitet og da har man heller ikke mulighet for å ta prøver av eventuelle forandringer.

Jeg synes nok ikke i utgangspunktet at dette er så veldig suspekt på endetarmskreft, men det kan jeg selvfølgelig ikke si bombesikkert bare via en konsultasjon over internett.