Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha irritabel tarm?

Spørsmål

Heisan! Jeg har ved flere anledninger opp igjennom årene (hyppigere i det siste) slitt med magesmerter under intervalltrening særlig når jeg løper og sykler. Det begynner stort sett på siste intervall, noe som gjør at jeg må avslutte og løpe på do i frykt for hva som kan skje. Jeg antar at det er luftsmerter siden jeg pleier å småfise litt når jeg får satt meg ned, og jeg får et behov for å ville presse smertene ut. Smertene er ganske intense og gir seg etter ca 7 minutter. Det pleier stort sett ikke skje hvis jeg trener tidlig på morgenen. Ellers får jeg identiske smerter under mensen til tider. I det tilfellet pleier jeg også å slite med blodtrykksfall/svimmelhet knyttet til smertene, og må legge meg ned. Antar at den høye pulsen under trening forhindrer svimmelheten. Jeg bekymrer meg (typisk) for at jeg har utviklet IBS, da det er det eneste som kommer opp når jeg søker på symptomene. Sliter ikke med magesmerter utover dette. Bæsjing kan riktignok ofte være litt ymse når det gjelder konsistens, men har aldri ansett det som et problem. Takk for svar!

Kvinne 23
Svar

Hei.

IBS / irritabel tarm er ingen konkret "påvisbar" sykdom, men mer en merkelapp eller diagnose som settes på mageplager som ikke har noen annen påvisbar årsak, ved at det er blitt utelukket gjennom utredning, og ved at symptomene minner om det en ser ved denne tilstanden. En kan derfor spørre seg om hensikten med å få stilt en slik diagnose, siden det heller ikke finnes noen konkret behandling. Det eneste som har vist seg å hjelpe hos personer som har dette, er å få informasjon om tilstanden, hva det er, og deri ligger også det å slippe å bekymre seg for man har noen annen sykdom i magen, for bekymringer er jo ihvertfall noe som kan gi mageplager hos oss alle.

Jeg kan ikke ut fra det du beskriver her, bekrefte evt irritabel tarm hos deg, også fordi da må først annen magesykdom være utelukket først.

Når jeg leser det du skriver, så får jeg egentlig ikke noen mistanke om at du skulle ha noen sykdom eller diagnose, men tenker heller at din mage bare "er slik", og at det kan ha å gjøre med at humpingen og skumpingen av tarmene når du løper.

Hvis dette oppleves som et problem for deg, kan du eventuelt ta kontakt med fastlege for å se om dette kan ha med sykdom å gjøre, men jeg har ikke spesielt stor mistanke om dette.

Ha det bra.