Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha irritabel tarm?

Spørsmål

Jeg har hatt plager med magen i ca ett år nå, noe jeg selv tror kan være irritabel tarmsyndrom. Har daglig symptomer som kan relateres til denne diagnosen; oppblåsthet, rumling i tarmene, vekslende avføring mellom løst og fast. Ofte at jeg ikke føler jeg får "tømt" alt ved toalettbesøk. Merker ganske fort etter jeg har spist at magen ofte begynner å rumle og føles oppblåst. Dette kan eskalere utover dagen, at jeg generelt har mye luft og at det rumler i tarmene. Det føles også vanskelig å få ut luften, oppleves litt som endetarm er blitt snevret. Jeg kjenner noen ganger litt ubehag knip i venstre side av magen ved tarmen når jeg opplever å ha mye luft. Avføringen er ofte litt grøtete, lys brun, og det synes noen ganger matrester som frø etc. Hender det er lite som kommer også. På papiret er det ofte mer fuktig/flytende enn hva jeg kan huske det har vært før. Nesten som det er noe lysbrun, gulaktig væske sammen med avføringen. Endringer i tarm er noe som har skjedd gradvis. Kan ikke relatere det til noen spesifikk hendelse. Har hatt noe som kunne minne om magekatarr for noen år tilbake, dette var kortvarig og da var avføringen som en slimklump. Har ellers vært plaget med hemoroider ved endetarmsåpning fra tid til annen, tromboserte. Jeg oppsøkte lege for plagene juni 2018. Ingen grundig undersøkelse, bare kjente litt på magen og snakket om problemene jeg opplevde. Leverte avføringsprøver som var helt normale. Har blitt anbefalt å prøve fibertilskudd som ikke har bedret tilstanden, snarere forverret. For ca halvt år siden ble jeg oppmerksom på et hull ovenfor endetarmen i rumpesprekken, noe jeg har skjønt kan være en såkalt tvilling (bilde). Dette kan ha vært sånn lenge for alt jeg vet, har aldri vært en direkte plage for meg, bortsett fra noe kløe, svak ømhet innimellom, og noe puss til tider. Jeg lurer på om dette rett og slett kan ha en sammenheng med mageplagene? Om det kan ha ledet til en infeksjon eller et virus som igjen har påvirket tarm eller lukkemuskler?

Mann 29
Svar

Hei.


Det kan ikke utelukkes at det du beskriver her, kan beskrives med irritabel-tarm diagnosen. Men det er ingen diagnose som kan stilles, uten at man først har fått utelukket andre mulige årsaker. Det finnes heller ingen spesifikk test eller prøve som kan bekrefte denne diagnosen, da det er en ekslusjonsdiagnose, dvs diagnosen stilles ved at alle andre aktuelle diagnoser utelukkes, samt at symptomene ligner det man ser ved irritabel tarm.  Her har du levert inn avføringprøve, forteller du, men jeg vet ikke hva som har blitt undersøkt der. Du bør kanskje for ordens skyld høre med legen din om prøven som kalles kalprotektin ble tatt i avføringen. Forhøyede verdier av den kan peke i retning av betennelsestilstander i tarmen som f.eks. Crohns sykdom og ulcerøs colitt, mens ved lave / normale verdier er dette diagnoser som kan utelukkes. Videre er cøliaki ikke uvanlig, og den kan opptre i mange varianter. Andre intoleranser er også viktig å få utelukket, som f.eks. laktoseintoleranse. Få derfor tatt blodprøver for å utelukke disse tingene også, som en del av utredningen med tanke på å eventuelt konstatere irritabel tarm.

På det vedlagte bildet ser det ut som du har en såkalt "tvilling". Du beskriver at den kan klø av og til, og noen ganger kan det komme puss ut. Disse kan noen ganger opereres, spesielt ved mye infeksjoner. Du kan diskutere det med fastlegen din. Men jeg tror ikke at denne tvillingen har noe med dine andre plager med tarm og avføring å gjøre, og det er altså neppe noen aktuell forklaring det du selv lurer på, -om virus eller bakterier kan ha kommet inn den veien og forårsaket mageplagene dine.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til hjelp for deg, og hovedkonklusjonen er at du først må sørge for å bli komplett utredet for dette via fastlegen, slik at ikke en overser en eventuell tilstand som kan behandles. Lykke til!