Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan diareen skyldes parasitter i tarmen?

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 46 år. Jeg har i flere måneder hatt problemer med mage/avføring. Jeg har veldig ofte diaré av type kun vann, ofte vann pluss litt avføring, og veldig ofte vann og veldig mørk avføring (i det siste). Siden jeg er fargeblind/fargesvak så greier jeg ikke å skjeldne mellom mørk avføring eller blod i avføringen. Jeg har ofte vondt i nedre del av magen, og føler meg svak og "giddaløs". Jeg har tidligere tatt blodprøver (som min lege sier ser normale ut), og avføringsprøver (som også så normale ut). Begge var for 4-5 mnd siden. Jeg tok senere blodprøver for å sjekke allergier, hvor jeg hadde forhøyet IgE, men ikke spesifikke allergier, bare at jeg mest sannsynlig er allergisk mot noe.. Jeg leverte også ny avføringsprøve, men har ikke fått svar etter ca tre uker. Med en familihistorie med diverse autoimmune sykdommer, da spesielt chrohn's/ulcerøs kolitt hos min bror, RA hos min mor og farmor, og bekhterevs hps min far, samt at jeg røyker, så er jeg litt redd for at det kan være noe mer alvorlig enn IBS, som er det min fastlege sier jeg har. Selv om jeg har hatt ok prøver tidligere, kan det være fornuftig å få tatt kolonoskopi/endoskopi for å være på den sikre siden? Jeg har flere venner med IBS diagnose som mener jeg bør få tatt disse testene selv om andre prøver ikke viser så mye. Hvordan kan jeg i så fall få tatt disse, når min fastlege ikke vil henvise meg?

Mann 46
Svar

Hei.


Det som kan være interessant her, er at du har forhøyet IgE, uten at det påvises noen spesifikke allergier. Det er interessant, fordi man kan få forhøyet IgE av parasitt-infeksjoner i tarmen, altså ormesykdom og amøber m.v. Det at du ikke hadde slike symptomer tidligere, men nå har hatt det i noen måneder, tyder også på at "noe" har begynt, teoretisk sett en parasittinfeksjon.

Spesielt får jeg mistanke om Giardia, som kan gi slike symptomer som du har.

Dette synes jeg du bør sjekke før det vurderes om du trenger coloskopi, ikke minst fordi det er en mindre invasiv og langt enklere undersøkelse å sjekke avføring for parasitter i et mikroskop, enn å gjennomgå en coloskopi.

Du må levere inn avføringsprøve til legen og det må spesifikt sjekkes for dette. Laboratoriet sjekker ikke for dette med mindre legen rekvirerer slik undersøkelse. Du må sjekkes for innvolsorm, inklusiv de typer som en ikke ser så ofte i Norge som f.eks. ascariasis (spolorm), for det kan komme via importert uvasket mat for eksempel. Og giardia-amøben må du sjekkes for.

Hvis du har noe slik, er det effektive medisiner mot dette, som vil gjøre deg symptomfri igjen.

Og hvis du ikke har det, og symptomene vedvarer, så kan coloskopi vurderes, spesielt om avføringsprøvene du nå allerede har sendt inn, viser forhøyet kalprotektin, som er en markør for betennelsessykdommer i tarmen.

Det er pr definisjon ikke rett å kalle dette IBS / irritabel tarm, før all annen sykdom er utelukket. Først om alle teoretisk mulige sykdommer i tarmen er utelukket, kan det være rett å definere det som irritabel tarm.

Du skriver under tilleggsopplysninger at du bruker Neurontin og Fluoxetin. Begge disse har diare som kjent og beskrevet bivirkning, så det er også noe som må vurderes, især om du har begynt med en eller begge av disse omtrent samtidig med at mageplagene oppstod.

Håper at informasjonen er til nytte, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-