Kan det være kreft?

Spørsmål

Hei, dette gjelder ikke meg selv, men min mor. Hun har i det siste vært veldig gul i huden og øynene, samt at hun har hatt diare i en lengre periode. Diareen er nå stanset, men hun fortsetter å rase ned i vekt. Hun er ca. 1,67 høy, og veier 47 kilo. Hun var endelig hos legen i sist uke. Han mener det er noe galt med leveren. Han fant da også en kul på størrelse med en appelsin som lå og "stengte" ovenfor leveren. Han har bestilt time til røntgen og ultralyd, men vi er selvfølgelig veldig nervøse for hva dette kan være. Vi lurer på om det kan være kreft, og om det i så fall kan opereres. Kan det også være en ufarlig betennelse i leveren? Hva er mest sannsynlig? Må kanskje nevne at min mor er 60 år. Håper du kan svare meg.

Kvinne, 36 år

Svar

Hei!

At hun er gul i huden og på øynene tyder på at det er en sykdom i leveren eller galleveiene. Gulfargen skyldes at det er problemer med drenasjen av galle fra leveren til tarmen. Dette kan skyldes gallestein, leverinfeksjoner, blodsykdommer men også kreft.
Diareen kan skyldes at tarminnholdet blir annerledes på grunn av manglende galle, da vil fettstoffene ikke suges opp som vanlig, og man kan få en plagsom fettdiare.

Dette i seg selv kan gi vekttap, men et kraftig vekttap kan også være et tegn på ondartet sykdom.

Jeg skjønte ikke helt hva legen hadde funnet, men hvis han kjenner en kul i magen som ikke er en naturlig struktur må jo kreft i første omgang utelukkes.

Om dette kan opereres eller behandles avhanger veldig av hvuilken type kreft det dreier seg om og hvor den sitter, så det kan jeg ikke gi noen generelle svar på. Det er ultralyd og eventuelt CT som er første utredning for din mor, men er hun gul i huden bør hun nok innlegges på et tidspunkt for å klarlegge sykdomsbildet.