Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan det være irritabel tykktarm?

Spørsmål

Hei, jeg har opplevd til dels store og gradvis forverrende mageproblemer de siste to årene. Det dreier seg om nesten daglig diaré, følelse av oppblåsthet og mye luft i magen. Magen lager mye høye lyder siden jeg må holde igjen luften når jeg er blant folk. Jeg har også sett en del ferskt blod på toalettpapiret, men jeg tror dette først og fremst dreier seg om rifter ved tarmåpningen på grunn av hyppige toalettbesøk og mye bruk av toalettpapir. Har ikke reagert spesielt på avføringen, men det er klart at den delvis har vært mørk eller hatt mye syre/slim under de verste episodene med diaré. Problemene kan oppstå når som helst, men blir spesielt ille etter at jeg har spist. Jeg har ikke så langt oppdaget noe tydelig mønster når jeg har testet ut om jeg reagerer på enkelte mattyper. Var hos fastlegen for et halvt år siden og testet meg for flere ting. Det kunne ikke påvises intoleranse mot laktose eller gluten. Blodprøvene skal ha vært fine. De tok også en avføringsprøve som legen mente ikke tydet på mer alvorlig sykdom. Omtrent samtidig med mageproblemene har jeg utviklet pollenallergi mot bjørk og gress. Tidligere har jeg kun vært allergisk mot katt. Legen mente at allergien likevel var så lavt på skalaen (rundt 12 av 100) da jeg testet meg i fjor at problemene neppe skyldtes kryssallergier. Samtidig var denne pollensesongen mye verre enn den forrige, og den forrige verre enn den foregående. Det føles med andre ord som at den eskalerer. Jeg er fristet til å søke om pollenvaksine både for å unngå ytterligere forverring, men også med et lite håp om at det kanskje kunne lindret noe av mageproblemene, hvis kryssallergi er opphavet. Siden problemet nå er daglig og bare blir verre går selvsagt tankene i retning IBS, crohns sykdom eller tarmkreft, men jeg vet ikke om jeg skal slå meg til ro med at blodprøver og avføringsprøver ikke tydet på dette i fjor? Er uansett veldig lei og interessert i å finne ut av problemet. Ellers aktiv og i god form.

Mann 31
Svar

Hei.

Du har altså vært tiltagende plaget med magen i et par år, og du ble utredet for dette for et år siden, uten at man fant tegn til sykdom. Det er jo bra i seg selv, men siden du nå føler at det hele tiden blir verre, og du er betydelig plaget, så ser jeg ingen annen løsning enn at du oppsøker lege påny for fornyede undersøkelser. Det er jo faktisk eneste muligheten du har til å finne ut om dette skyldes sykdom eller ikke. Det er teoretisk mulig at noe kan ha utviklet seg siste året, slik at det nå blir mulig å påvise ved prøvetaking. Og det kan også ende med at en fremdeles ikke finner tegn til sykdom hos deg. Isåfall kan en vurdere å bruke diagnosen Irritabel Tykktarm, hvilket er en beskrivelse av slike mageplager som du har, uten at det er påvist sykdomstegn. Diagnosen Irritabel Tykktarm skal ikke brukes før sykdom er utelukket, og det finnes forøvrig heller ingen tester eller prøver som kan bekrefte eller avkrefte diagnosen. Diagnosen stilles ene og alene på symptombeskrivelsen. Hvis det er dette du har, er det i det minste gunstig å vite om det, samt å få grundig informasjon fra legen om tilstanden, slik at man kan innrette seg etter dette og leve best mulig med plagene.

Husk å ta med avføringsprøve når du skal til fastlegen nå. Du bør også sjekkes for stoffskiftesykdom, da høyt stoffskifte kan gi slike plager fra tarmen.

Lykke til.