Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan det jeg kjenner fra rektum være en svulst?

Spørsmål

Kvinne, 35, vært sykelig overvektig men siste 3 år normal vektig. Første hemoroider ifbm første graviditet/fødsel i 2002, hatt til og fra siden da men oppstår oftest ved trening feks vektløfting eller jogging. Har mye hud rundt analåpning grunnet disse hemoroider som har kommet og gått. Observert at det er veldig lilla/blått/rødt i huden rett innen for anus, lite tegn til sunn hudfarge. Siste uker hatt tømmingsproblemer, føles som en oppfylling bakre vegg av rektum og en periode på en uke + hadde jeg daglige avføringer av svært treg karakter, jeg måtte lene meg fremover for å få gjort det jeg skulle. Mye smerter i magen etter å ha spist annet enn knekkebrød egentlig. Ingen forandring i kost eller aktivitet siste måneder. Ofte slim i avføring. Sett blod til og fra men aldri mye og koblet det mot evt sprekker ifbm hemoroider. Idag er det plutselig diaré igjen, og det er en veldig følelse av at det «er noe» som stenger, det er vondt mot halebeinet men ikke typ «hemoroide-smerte» men en type dump smerte om jeg kan si det sånn. Huden etter hemoroider ser «frisk» ut, ikke typ blomkål utseende. Kan denne følelsen være en svulst? Stadig temp på rundt 37,8, tappet for energi, mye magevondt, flatulens, ikke vekttap. Var hos lege idag men feiget ut og turte ikke ta det opp men jeg er redd for kreft og jeg er redd for å vise fram den veldig lite flatterende anusen min!

Kvinne 35
Svar

Hei.


Du lurer på om det du her beskriver, kan være en svulst. Det er et for viktig spørsmål til at jeg skulle kunne gi deg et konkret svar her, uten legeundersøkelse. Teoretisk sett er det mulig, ut fra din beskrivelse av en "oppfylning i bakre vegg av rektum", tømmingsproblemer, endret avføringsmønster, slim og blod, følelsen av at det er "noe som stenger", en dump smerte, og følelsen av lite energi.


Det vil være feil av meg å gi deg noen form for beroligelse her, "Det er sikkert ingenting", -for jeg har ikke grunnlag for å si noe om dette uten å undersøke deg. Men når det er sagt, så er det ikke slik at jeg "tror" at dette er en svulst, -for slikt skal man ikke tro noe som helst om,  men vite. Spørsmålet kreft-ikke kreft er noe man skal ha sikre svar på, ikke antagelser.


Derfor synes jeg helt klart at du skal få dette legeundersøkt.

Du var hos lege, men "feiget ut" og turde ikke ta det opp, med begrunnelse i din anus sitt utseende.

Til det kan følgende sies:

Utseende på anus er ulikt fra person til person, og enhver almenlege har sett utallige anus, flere i uken yrkeslivet gjennom, og blir garantert ikke hverken overrasket eller noe som helst over din anus, uansett hvordan den ser ut. Anus er for personen det gjelder en privat ting, og noe man åpenbart ikke viser frem her og der. Men for legen er dette jobb og hverdag, på linje med å se i såre halser, ører, livmorhalser, byller, øyebunner, underliv generelt, og under ingen omstendighet noe som legen vil reflektere over eller legge noe som helst i. Jobb er jobb for en lege, og i det du er ute av døra på legekontoret, er ikke legen opptatt av å tenke noe videre på din anus, for å si det såpass tydelig!

Og uansett kan du ikke tillate deg å la være å gjøre en potensielt viktig undersøkelse pga sjenanse. Om du på tross av ordene ovenfor fortsetter å kvie deg for å vise ditt anus til legen, så kan du også minne deg på at vi mennesker, også du, er fullt i stand til å velge ubehagelige ting, spesielt når vi vet det er viktig. Ubehagelig, ubekvemt, flaut, det tåler vi. Ikke minst når det er forbigående. Vi er ikke nødt til å ha det behagelig 100% av tiden.


Håper det var greit svar og gode råd, så følg de. Ha det bra.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-