Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan blodprøvesvarene forklare mageplagene mine?

Spørsmål

Hei. Jeg gikk til legen da jeg flere ganger på kortere tid hadde våknet opp på natten med svimmelhet, kvalme og oppkast. Følte meg generelt sett på dagtid trøtt, orkesløs, kvalm og svimmel. Har også en «knøl» i halsen på venstre side som aldri går bort (har vært der flere måneder) men det sjekka han ikke. Men jeg regner med det kanskje er lymfekjertler. Han spurte da om min anamnese og konstanterte at dette sikkert var psykisk og ba meg se over mitt liv og finne ut av selv om dette heller kunne dreie seg om mitt psyke og liknende. Og at jeg da heller burde søke hjelp igjen om det ikke gikk over i løpet av 2 måneder. Han så kanskje at jeg ikke var helt fornøyd med hans svar og begynte å kjenne på magen og spurte om jeg hadde hatt vondt i ryggen og hode, noe som jeg jo iblandt har som mange andre. Han tok pulsen som var 120 og 100 i hvile og blodtrykket som var høyt og konstanterte nok en gang at da måtte det være at jeg var stresset og at dette var psykisk, noe jeg sa at kan jo stemme, men at jeg ikke føler meg bra. Han sa vi kunne ta noen blodprøver, men at dette nok var psykisk. Har ikke hørt noe mer så regner med prøvene var bra. Det jeg lurte på var om du kunne hjelpe meg å tyde svarene jeg fikk, da jeg ikke ønsker å kontakte de igjen, da jeg ikke føler jeg ble møtt bra. Spesielt de svarene jeg har satt ringer rundt de forstår jeg ingenting av. Og om du eventuelt kan ha andre formeninger om symptomene og hva de kan komme av ? Jeg tenker kanskje det kan være noe med fordøyelsen eller liknende da jeg ofte blir dårlig etter måltid og spesielt om jeg har spist før jeg legger meg. Prøver derfor å spise lite, og da er ikke problemene like store. Jeg kjenner også ofte spy eller gulp i halsen etter måltider. Håper du kanskje har et vettig svar og takk på forhånd. (Prøvene er tatt fastende da jeg ikke hadde spist siden klokken 6 kvelden dagen før) Mvh.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Det enkleste her er å gi deg forklaringer på blodprøvene dine, noe legen din forøvrig selvfølgelig skulle ha gjort. De viser nemlig ingen tegn til sykdom av noe slag. Du har ikke stoffskiftesykdom, og du har normale kalsiumnivåer i blodet. Leverprøver er normale, og blodprøven CRP, som stiger ved sykdom og spesielt ved infeksjoner, er helt lav, altså noe ihvertfall forteller oss at du ikke har noen infeksjonssykdom nå. De verdiene du har satt ring rundt, er kalsiumverdiene dine, og de er altså helt normale.

Disse blodprøvene sier altså ingenting om årsaken til dine plager, kort fortalt.

Men det er heller ikke gitt at blodprøver på noen måte er noe som kan brukes til å finne ut hva plagene dine skyldes. Blodprøver kan avsløre årsaker til noen typer sykdommer, men på ingen måte alle. 


Det er fullt mulig at disse episodene du opplevde med at du våknet på natten med svimmelhet, kvalme og oppkast er noe forbigående, som du ikke trenger å lete mer etter årsaker til. Vi kan for eksempel gjerne tenke i retning av en matforgiftning eller en forbigående mageinfeksjon. Hvis de forsvinner av seg selv og ikke kommer tilbake, så kan du nok ganske sannsynlig tenke i slike retninger, eller tilskrive det tilfeldighetenes konto. Det er så mangt med kroppen som kan oppstå og forsvinne igjen, og vi trenger ikke finner årsaker til helseplager som forsvinner igjen.

Fortsetter det imidlertid, så er det riktig å utrede det videre, med tanke på å finne ut hva som kan hjelpe deg. 


Det er imidlertid interessant at du generelt merker at du tåler store måltider dårligere enn store, og at du tåler dårlig store måltider før sengetid, og at du ofte kjenner oppkast og gulp oppi halsen etter måltider.

Det kan tale i retning av reflux, altså at mageinnhold kan bevege seg oppover i spiserøret mot halsen, som følge av en ikke optimalt fungerende lukkemuskel mellom mage og spiserør. 

Om du har det, så vil det også kunne forklare de nettene du hadde med oppkast og kvalme. For når man ligger horisontalt, vil mageinnhold lettere kunne bevege seg oppover i spiserøret. Derfor er det et godt råd ved reflux å sove med lett hevet overkropp, for eksempel ved å legge en dyne eller to under overkroppen. Det kan du godt forsøke, for å se om det lindrer de nattlige plagene. Gjør det det, så er det med å styrker mistanken om reflux. Å unngå store måltider både generelt og spesielt om kvelden, er også et godt råd ved reflux.


Hvis en skal gå videre med utredningen av dette, så vil en gastroskopi kunne være aktuelt, men jeg ville jo ikke ha valgt det om du kan unngå det om de enkle rådene ovenfor hjelper.


Håper svaret er til nytte. Ha det bra.