Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan blindtarmsbetennelse behandles med kun antibiotika, og ikke kirurgi?

Spørsmål

Hei. Jeg ble for 6 uker siden innlagt med smerter i abdomen. Etter en CT av magen ble diagnosen blindtarmbetennelse stilt, men de så også en infeksjon i høyre side av tykktarmen og en fortykket vegg. (Hva kom først, høna eller egget) Jeg ble behandlet med intravenøs antibiotika natten over, og ved kontroll på morgenen var CRP gått ned fra 83- 52 og hvite blodlegemer 19 -15. På grunn av en urasjonell (men dessverre like så reel for meg) angst for narkose, spurte jeg kirurgen om å få bli behandlet videre med antibiotika. De ønsket helst operasjon, men da verdiene var på tur ned, og allmenntilstanden var bra, ble jeg utskrevet med 5 dagers kur Flagyl og Bactrim, med beskjed om at tilstanden kunne komme tilbake. Så enkelt som jeg trodde det skulle bli, ble det dessverre ikke. Etter endt antibiotikakur var jeg inne til lege 2-3 ganger i uken de neste 3 ukene- med fortsatt smerter (mindre men fortsatt tilstede) både i høyre nedre del av magen, og høyt i høyre side under ribbein. Rutinen ble å ta hvite blodlegemer og CRP. Nivået av hvite blodlegemer varierte mellom 9 og 13, altså ingen store utslag. Jeg spurte om ikke den betente blindtarmen kan ligge "aktiv" og derav også påvirke tarmen høyere oppe? Det trodde de, og jeg ble anbfalt å ta tiden til hjelp, og å bruke Ibux og Movicol fast. Etter mange legebesøk hvor jeg fortsatt ønsket svar, med test av hvite og CRP, ingen fulle blodprøver. Så spurte jeg om å bli sendt inn igjen til kirurg for operasjon, noen som har erfaring med behandling av blindtarmbetennelse, eller om det var mulig å behandle med betennelsesdempende eller mer antibiotika. Jeg fikk til svar at det er vanlig å ta sjekk med koloskopi først etter 6-8 uker etter blindtarmbetennelse. Jeg følte smertene høyt i høyre side ble sterkere av Ibux og movicol, og jeg fikk da utskrevet Paralgin forte i stedet. Det ble så tatt avføringsprøver, F-Kal 136. Etter 6 uker, har jeg fortsatt ubehag lavt på høyre side. Jeg har smerter når jeg går på do, løfter og lignende. Men ingen svar på hvorfor, eller hvor lenge jeg må forvente å gå slik?

Kvinne 33
Svar

Hei.


Jeg er ikke kirurg, og dette bør en gastrokirurg uttale seg om. Du bør derfor få din fastlege til å diskutere dette med en kirurg, det er mitt beste råd.


Det vi vet om behandling med antibiotika for en ukomplisert blindtarmsbetennelse, og ikke operere, er at omtrent 75% av pasientene da blir friske. Men sannsynligheten for tilbakefall er stor, faktisk hele 40%, så derfor anbefales det å fjerne blindtarmen.


Det du spør om her, er hvorfor du har smerter når du går på do, løfter og lignende, og hvor lenge du må forvente å ha det slik.

Det jeg tenker om dette, uten å vite noe sikkert, er at smerten kan komme av enten en slumrende blindtarmsbetennelse som ikke er helt kurert, eventuelt et begynnende tilbakefall, eller at smerten skyldes at du har hatt en blindtarmsbetennelse, som fremdeles kjennes. Hvor lenge dette kan vedvare, er nok individuelt, så det kan jeg ikke si noe konkret om. 

Oppsummert blir mitt råd til deg at din fastlege må diskutere ditt tilfelle med en kirurg, for å finne best og riktigst mulige løsninger for deg.


Jeg ønsker deg uansett god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-