Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan analfissurer øke risiko for kreft?

Spørsmål

Hei! Jeg har i flere år slitt med analfissur. Det har vekslet mellom gode og dårlige perioder, og jeg kan ha hatt lange perioder uten plager når jeg har klart å holde avføringen myk nok. For å unngå for hard avføring har jeg benyttet laktulose. Har vært hos fastlege flere ganger, og har prøvd rectogesic, samt fått Botox behandling hos spesialist.

Hos spesialist ble det nevnt at jeg hadde en veldig stram lukkemuskel.

Jeg har til nå klart å holde avføringen så myk at det ikke gjør vondt, men det skal ikke mer enn en dårlig dag til der avføringen er litt fastere før det kan gjøre vondt igjen. Det er sjeldent blod, og dette skjer som regel bare første gang etter en dårlig episode. I dårlige perioder gjør det veldig vondt, men i gode perioder er det mest noe som bekymrer meg mye, og jeg blir veldig redd når jeg tenker på hva som gjør at dette kommer igjen og igjen.

Kan det være kreft? Har jeg en alvorlig sykdom?

Og er det vanlig at dette kommer tilbake så hyppig dersom man har hatt det en gang?

Legen jeg var hos nevnte også at operasjon ikke er aktuelt da jeg er kvinne, og de ikke utfører slike operasjoner på kvinner som på et senere tidspunkt kan komme til å gjennomgå fødsel. Dette gjør meg også bekymret for om jeg i det hele tatt kan føde normalt dersom jeg er eksponert for analfissur?

Spørsmålet mitt er følgende - er det farlig å ha hyppige perioder med dette, eller er det viktigste at plagene ikke blir for sterke? Kan man leve med dette over lang tid, eller er det langtidseffekter av dette?

Kvinne 28
Svar

Hei.

Analfissurer kan være svært vonde, men vil aldri på noen måte kunne være farlige, på noen som helst måte.

Det er heller ikke farlig å ha tilbakevendende plager med dette over lang tid.

Behandling trenges kun for å dempe plager og smerter, og ikke av noen annen grunn.

Kreft kan du la være å bekymre deg for, for dette er jo plager som har en påvisbar og synlig årsak, og da tenker man ikke i retning av andre årsaker. I tillegg er kreft i endetarm knapt forekommende i din unge aldersgruppe. Det er en sykdom som primært forekommer i langt høyere aldersgrupper.

Jeg har ikke hørt at analfissurer er til hinder for normal fødsel, men ser selvfølgelig ikke bort fra at de vil kunne komme tilbake eller forverres under svangerskap eller fødsel, men isåfall er det også "kun" plagsomt, og på ingen måte farlig. Ved et eventuell fremtidig svangerskap kan du saktens ta det opp med gynekolog / fødselslege.

Håper det var greie og klare svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-