Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg synes at avføringen ser svart og slimete ut

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt cirka 2-3 uker med varierende grad av svart slimete avføring, hvor det noen ganger blir litt rødt i vannet og noen ganger ikke. Har ikke rift i åpningen. Kan se at det sitter litt slimete blod på avføringen noen ganger, og det er også som på bildet litt todelt mellom veldig svart og mer normal farge. Er dette noe som haster å sjekke opp? Er det noe farlig? Har hatt små magesmerter og ubehag ved spising av mye mat, men ellers følt lite plager forhold til det med mage og tarm.

Mann 26
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet av din avføring. Det er som du sier, noe påfallende med at avføringen er så åpenbart delt opp i partier med mørkere farge, og partier med normal brunfarge, i en og samme "klump". På bildet du har vedlagt, ser ikke jeg svart (eller slimete) avføring i det hele tatt, men mørkebrun, hvilket ikke er et sykdomstegn. Det at en og samme avføring er så klart delt i partier med forskjellig farge, gir sterk mistanke om at det er måltidsrelatert, dvs at en type mat ved ett måltid gir mørkere avføring, for eksempel kjøttmat, mens neste måltid, kanskje et brødmåltid, gir lysere avføring. 

Jeg vet videre at det er lett å mistolke fargeendringer på egen avføring, og mange har også tenkt at de har sett blod i avføringen, mens det ikke har vært det. 

Jeg kan naturligvis ikke si noe om du har eller har hatt blod i avføringen, alt jeg kan si er at jeg ikke ser noe unormalt med avføringen på det bildet du har sendt, ihvertfall. 

Men for at ikke dette skal bli hengende i løse luften, og for å ikke overse noe, synes jeg du skal få funnet ut om det er blod i din avføring eller ikke. For er det ikke det, dvs at du har mistolket det du har sett, så skal du oppsøke fastlegen din for å få tatt en avføringsprøve som heter Hemofec. Den utfører du hjemme, og legen gir deg instruksjoner om hvordan testen utføres. Du skal da kort fortalt påføre en minimal mengde avføring i hver sin "luke" i et prøvetakingssett du får med deg, tre dager etter hverandre, og så leverer du den inn på legekontoret igjen, hvor de analyserer den for å se om der er spor av blod eller ikke.


Er det ikke blod, så er det etter alt å dømme en sak som kan avsluttes, og det kan ha skyldtes din tolking av hva du så, og er det blod, så vil legen din ta stilling til hvordan dette skal utredes videre.


Jeg ville ikke bli overrasket om at alt er vel med deg, både ut fra det at du er kun 26 år, en alder da alvorlig sykdom forekommer sjeldent, og fordi bildet du har vedlagt, ikke viser "svart, slimete avføring" eller noe galt i det hele tatt, og jeg tror som sagt at de forskjellige fargene i en og samme avføring på bildet, ene og alene skyldes kostfaktorer og måltidssammensetninger.


Håper svaret er til nytte, og følg rådene om å få foretatt denne Hemofec testen i første omgang. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-