image: Jeg klarer ikke å holde på tarmgassen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jeg klarer ikke å holde på tarmgassen

Spørsmål

Jeg er en gammel dame som har et problem som jeg ikke vil ta opp med min fastlege. Jeg har så mye luft som bare kommer ut enten jeg vil eller ei. Jeg setter meg og reiser meg opp så bare bobler det ut. Det virker nesten som om det blir presset luft opp når jeg setter meg, som så kommer ut når jeg reiser meg. Men det samme skjer når jeg rører på meg. Jeg kan da ikke gå bort til folk og jeg vil ikke ha besøk. Dette er så flaut. Det ødelegger hele livskvaliteten.

Etter at jeg fjernet noen innvendige hemoroider, så virker det som om jeg ikke er helt lukket i analåpningen. Jeg spiser ikke fort, tygger maten godt, og synes ikke jeg spiser ting som skal gi så mye luft. Jeg har brukt midler mot luft som jeg har kjøpt på apoteket og også spist karve som er et kjerringråd, men ingen ting hjelper. Håper du har et godt råd.

Kvinne 84
Svar

Hei.

Her kan det høres ut som at du har en nedsatt funksjon i lukkemuskelen i anus. Det kan i noen tilfeller opereres, men det kan også trenes opp med spesielle knipeøvelser. Det kan hjelpe over tid.

Videre tenker jeg at det er meningsløst at du ikke vil ta dette opp med fastlegen, for det kan jo være at det er det som skal til for å få hjelp for dette, for eksempel en operasjon, om du trenger det. Jeg går ut fra at du ikke vil ta det opp fordi det kanskje kjennes "flaut" å snakke om luftavgang (?), men til de må følgende sies: Enhver lege har vært borti denne problemstillingen mange ganger før, og det er absolutt ingenting flaut eller noe annet med dette. Det er en vanlig kroppsfunksjon det her er snakk om, på linje med alle andre, og legen din vil med sikkerhet forholde seg aldeles profesjonelt og nøytralt til dette, og hjelpe deg til å føle at det er greit å ta det opp. Et godt råd kan være å innlede med å faktisk si at du har kviet deg for å ta det opp, for da vil legen ved å vite dette, hjelpe deg til å føle deg bekvem i situasjonen hvor du forklarer dette.

Videre ser jeg at du under tilleggsopplysninger skriver at du bruker medisiner mot høyt blodtrykk, men jeg vet ikke hvilke. Noen medisiner kan gi økt luftproduksjon, men siden jeg ikke vet hvilken medisin du bruker, kan jeg naturlig nok ikke si noe nærmere om dette kan være tilfelle for ditt vedkommende. Men det kan du selv sjekke ved å lese pakningsvedlegget på medisinen, eller søke på felleskatalogen.no under bivirkninger for aktuelle medikament. Det bør du kanskje gjøre for å ikke overse noe.

Bruker du en medisin som kan gi økt luftproduksjon, så vil den naturlige løsningen på det være å bytte ut medikamentet med et annet, naturligvis.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og håper for din del at du endrer dine tanker om det med å gå til fastlegen med dette, for ellers kan det være mulig at du på den måten mister muligheten til å bli kvitt dette problemet, som jeg forstår er stort og vanskelig for deg.

Ha det bra og lykke til.