Jeg er syk- hva kan det være?

Spørsmål

Jeg har vært plaget av liten matlyst og kvalme i ca 3 uker. De siste dagene har det begynt å svi i øverste del av magen når jeg har prøvd å spise. Føler meg derfor slapp og klarer hverken å gå på skole eller jobb.Har også hatt veldig sår hals, og det hvite i øynene har en mer uklar farge enn vanlig(litt rød/gulaktig). Har bestillt time hos lege,men pga. av stor pågang får jeg ikke komme før til neste uke. Er så bekymret for at det er alvorlig, så ber derfor om et svar. Bruker ellers ingen medisiner og har heller ingen andre sykdommer.

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Det er nok umulig for meg å gi deg en diagnose over internett, men du høres ikke frisk ut, og jeg synes det er fornuftig av deg å få en time hos legen.

I din alder er det ikke så ofte man får alvorlige sykdommer, selv om det selvfølgelig forekommer. At du har smerter øverst i magen og muligens er litt gul på øynene kan være et tegn på at det er noe som ikke er som det skal være i galleveiene. Kvalme, redusert matlyst og slapphet kan også henge sammen med sykdommer i galle, lever og bukspyttkjertel, og det er sannsynligvis disse organene legen din vil lete i til å begynne med. Dessuten vil han ta generelle blodprøver og kanskje bestille en ultralyd av magen din. Hvis du er blitt svært mye dårligere i løpet av kort tid eller har veldig sterke symptomer hender det av og til at man blir lagt inn på sykehus for utredning.

Jeg ønsker deg lykke til og håper du blir snart frisk igjen.