Irritabel tykktarm, eller kan mageplagene ha andre årsaker?

Spørsmål

For noen uker tilbake spiste jeg en middag bestående av kylling og ris. Noen timer etterpå får jeg kramper i magen rundt navlen, og det tar 6-7 timer fra de oppstår til de forsvinner like fort som de kom. Det opplevdes like vondt uansett kroppsposisjon. De samme krampene melder seg etter neste måltid bestående av to lett-yoghurter og litt druer. Formen ellers er fin og jeg har ikke feber. Når jeg dagen etter de siste krampetrekningene spiser hvit fisk til middag opplever jeg én episode med vanntynn diaré etter måltidet, men ingenting utover det. Diaré etter måltider er for øvrig ikke ukjent for mitt vedkomne. Jeg har blant annet kuttet ut risgrøt da det ofte fører til dette og slik har det vært siden begynnelsen av tjueårene. Dessuten går jeg sjeldent på do mer enn 1-2 ganger i uken. Perioden etterpå forløper seg smertefritt. Måltidene består gjerne av brød med kjøttpålegg eller makrell i tomat, fisk, kylling, pasta, lasagne og pizza, og jeg drikker kun vann med og uten kullsyre. Da jeg i forrige uke spiser en eggerøre til kvelds kommer magesmertene tilbake, men forløper seg mer i retning mageknip og er noe mildere. Samtidig opplever jeg også å få smerter midt i ryggen (som tidligere i høst har dukket opp uten magesmerter), men da jeg går på do etter noen få timer med dette er både mage- og ryggsmertene borte i løpet av kort tid. Avføringen er fast og fin. Dette gjentar seg noen dager etter da jeg har spist en gryterett. Jeg har lenge mistenkt at jeg har irritabel tykktarm på grunn av diaréen etter enkelte måltider og sjeldne do-besøk, men har aldri blitt utredet for det. Kan forstoppelse i så fall bidra til krampene og de ryggsmertene som beskrives? Internett kobler også symptomene opp mot gallesten, men at smertene da gjerne sitter på høyre side. I så fall ville vel heller ikke smertene forsvunnet i forbindelse med et do-besøk? Jeg hverken røyker eller drikker alkohol, men er noe overvektig (BMI på 26,5). Er ellers i lite aktivitet både på jobb og privat.

Mann 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Du har stilt ditt spørsmål til vår kirurg, men da dette ikke i utgangspunktet handler om kirurgiske problemstillinger, får du svar fra meg som almenlege istedet.


Du lurer på om du kanskje kan ha det som kalles irritabel tarm, og/eller om forstoppelse kan bidra til magekrampene og ryggsmertene dine. 

Det er absolutt mulig, begge deler, men en kan ikke trekke slike konklusjoner uten videre. For å stille diagnosen irritabel tarm, må en først ha utelukket andre mulige årsaker. Det finnes ingen tester eller undersøkelser som bekrefter diagnosen irritabel tarm. Det er en diagnose som stilles ved at en får utelukket andre årsaker / diagnoser, samt at symptomene minner om det man ser ved irritabel tarm. Det forsåvidt ingen "sykdom" i seg selv, men mer en tilstand med en noe mer "livlig" tykktarm som kan gi ubehag og plager. Noen direkte kurerende behandling finnes heller ikke mot irritabel tykktarm, det som hjelper mest er å få rede på at man har det, slik at man kan lære seg å leve med det på greiest mulig måte, samt å unngå det som forverrer plagene, -noe en må erfare selv, for det er individuelt.

Forstoppelse kan også helt klart være en medvirkende faktor, og det kan du jo prøve å gjøre noe med, for å se om det vil gjøre det greiere for deg. Da må du spise fiberrik mat som grove kornprodukter, så mye som mulig grønnsaker, minst mulig produkter av hvitt mel som kaker, kjeks, loff osv. Og bruk olje i mat, f.eks. olivenolje over salater osv. Spis også noen svisker hver dag, og drikk en halvliter vann før hvert måltid. Daglig fysisk aktivitet er også viktig.

Jeg synes at du kan vurdere om du vil ta en tur til fastlegen for å få sjekket om du kan ha andre tilstander som kan gi mageplager, f.eks. laktoseintoleranse, cøliaki m.v., og hvis da legen ikke finner noen tegn til sykdom eller påvisbar diagnose hos deg, så vil det være riktig å evt stille diagnosen irritabel tarm, men få legen din til å være med å trekke disse konklusjonene etter utredningen, ikke gjør dem alene nødvendigvis.

Gallesteinssykdom klinger dette ikke i retning av, slik du beskriver symptomene dine. Det gir forøvrig helt ualminnelig sterke smerter, så sterke at det ofte vil ende med legevaktsbesøk og behov for sterke smertestillende medisiner.


Håper dette var grei informasjon, ha det bra.


Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn