Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Irritabel tarm

Spørsmål

Hei! kvinne på 30 år. barn på 3 år. Jeg har plages mye med magen i mange år og har vært hos legen og fått at jeg har irritabeltarm og hadde kolikk når jeg var baby, har det noe sammenheng? Jeg føler at jeg må spørre noen som kanskje kan svare meg bedre på det og om du har noen råd. Mine symptomer er: oppblåst en stund så plutselig magesmerter Nesten som og føde igjen, til og gå på do med enten hard først eller kun løs. Når man har fått ut føles det lettere.. så blir det vondt igjen så en ny runde på do like etter. Kan også rape ut luft Tar også smertestillende hver gang så føles det lettere og få kommet på do, men mest pga smertene. Det skjer ofte 1-2 ganger i mnd. Dagen etter kan jeg virke litt slapp men fin igjen så er det en stund til neste gang, men vet ikke når tid/ sted.. de kommer bare

Kvinne 30
Svar

Hei.


Irritabel tarm er en diagnose som først kan stilles når alle andre aktuelle diagnoser er utelukket. Da tenker jeg på f.eks. cøliaki, laktoseintoleranse, matvareallergier, stoffskiftesykdom, betennelsestilstander i tarmen m.v.

Siden du har fått denne diagnosen av legen din, går jeg ut fra at slike prøver er tatt, slik at disse sykdommene har blitt utelukket. Du kan med fordel høre med legen din om det er gjort.

Hvis det da er slik og du har irritabel tarm, så er det ingen "sykdom" som sådan, men mer en beskrivelse på plager fra tarmen, f.eks. slike som du har. Det finnes ingen medisinsk behandling som "kurerer" irritabel tarm, siden det ikke er noen sykdomsforandringer eller annet påvisbart i tarmen. Riktignok kan medisinen Surmontil forsøkes, den lindrer plagene hos noen. Du kan jo diskutere det med legen din. Ved mye gass kan Minifom forsøkes, den er reseptfri.

Det man imidlertid vet, er at grundig informasjon om tilstanden, ikke minst fra fastlegen, ser ut til å kunne dempe plagene noe. Og så er det jo naturligvis veldig viktig at en vet at det ikke er farlig, slik at en ikke bekymrer seg, for bekymringer påvirker og forverrer magefunksjonen og plagene en har ved irritabel tarm.

Det er også slik at noen mennesker med irritabel tarm har visse matvarer de merker forverrer plagene, og har du det slik, er det naturligvis viktig å la være å spise det som forverrer plagene.

Jeg håper at rådene kan være til nytte, og ønsker deg lykke til.

Det er forøvrig ingen sammenheng mellom spebarnskolikk og irritabel tarm som voksen. 

Ha det bra.