Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Irritabel tarm og Vi-Siblin

Spørsmål

Irritabel tarm. 2016 - 2017 var jeg gjennom forskjellige undersøkelser ang. problematisk fordøyelse. Diagnosen ble Irritabel tarm og jeg fikk råd om å bruke VI-SIBLIN, noe jeg har brukt siden, 1 måleskje 2 g daglig. Situasjonen nå er at jeg har 3 - 4 tømminger på morgenen, den første fast, siden løs og ofte i full fart. Mot kvelden kjennes det som at endetarmen er full, men det er uråd å få tømt seg. Det er ubehagelig å gå med så full endetarm, bevege seg, gå tur osv. Det kjennes som at jeg må fort på do, men uten resultat. Jeg har inntrykk av at denne "fulle endetarmen" også virker inn på urinblæra om natta dvs at jeg må tisse oftere enn nødvendig. Slik går det ut over nattesøvnen. Det hadde vært kjempefint å få hjelp angående disse problemene.

Kvinne 85
Svar

Hei.


Det er bra at du har daglig avføring, og det må jo sies at du har betydelig med avføring om morgenen. Kanskje eller sannsynlig er det dette du kjenner, allerede kvelden før. Du sier også at avføringen om morgenen er tildels ganske så løs. Jeg lurer derfor på om du kanskje burde forsøke å bruke noe mindre Vi-Siblin. Du kan jo f.eks. forsøke å bruke det bare om morgenen, eller evt kan du prøve halv dose, 1/2 måleskje 2 ganger daglig. Jeg kan naturligvis ikke garantere deg at dette hjelper, men det er trygt å teste det ut. Du bør teste det ut over noe tid, f.eks. et par uker, for å danne deg et sikkert bilde av om det hjelper eller ikke. Hvis ikke det hjelper, så kan du teste ut det motsatte, f.eks. ta dobbel morgendose og se om det hjelper på trangen til avføring på kvelden.

Men i utgangspunktet har en jo vanligvis ikke behov for å ha avføring to ganger daglig, så alt i alt har jeg mest mistanke om at det er litt i "meste laget" for tarmen din nå, den Vi-Siblin dosen du bruker nå. Drikke rikelig med vann også, men det vet du sikkert. Lykke til!