Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Irritabel tarm og angst

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste årene hatt store problemer med mage/ tarm. Spesielt om natten, er det mye aktivitet og luftsmerter i tarmen, og jeg sover svært dårlig. De største problemene startet de siste 3 år. Det begynte vel etter at jeg hadde brukt laxoberal over lengre tid. Dette har jeg ikke rørt på over 2 år nå. Jeg har i perioder brukt duphalac, men veldig lite av det i det siste. Jeg drikker endel kaffe og de siste 3-4 år har jeg drukket ca 1 glass vin hver kveld og brukt 1 imovane for innsovning. Det har jeg opplevd noe mere ro i magen, når jeg skal sove. Etter at jeg har tatt imovane, er det som om den trigger en sultfølelse. Opplever også en rusfølelse. Men nå vil jeg prøve å slutte med begge deler, har vært 5 dager uten, og magen er verre enn på lenge.

Jeg har alltid hatt spise problemer, forstyrrelser har en tendens til å spise for fort og kansje for mye og noe usunn mat. Spiser for å lindre psykiske plager. Jeg føler at jeg er "avhengig," av mat også.

Jeg regnes ikke som overvektig. Men grønnsaker og frukt kan også gjøre at magen slår seg vrang. Jeg har begynt igjen med biola og melkesyretbl fra apotek.

Jeg sliter også mye med angst , spesielt sosial angst. Hva kan jeg gjøre?For 2 år siden var jeg hos fastlege, hun anbefalte food-map til meg, og sa at jeg har irritabel tarm. Jeg har ellers ikke tatt noen undersøkelser. Legen vet om min bakgrunn , så hun tenker nok at det er derfor jeg har sånne plager. Jeg prøver å gjøre de riktige ting , men det virker som om det er noe alvorlig galt med mitt fordøyelses system. Har du noen råd, bør jeg oppsøke lege igjen? Jeg har vært ute av jobb i flere år nå, og slik som jeg har det nå for tiden, ser det enda mørkere ut mtp å komme i jobb. Har jobbet i helsevesenet. Jeg har ikke laktoseintoleranse, det ble testet hos legen. Kvinne 40

Kvinne 40
Svar

Hei.

Det er fullt mulig at du har irritabel tarm, og det at det bedres av beroligende ting som vin og Imovane, og forverres når du ikke tar dette, peker i den retning. Men samtidig skal ikke en slik diagnose stilles med mindre man har utelukket fysisk sykdom i magen. Jeg vet ikke hva du har fått sjekket hos legen, annet enn at du har fått utelukket laktoseintoleranse, men du bør i det minste få undersøkt om du har cøliaki, hvilket er en tilstand som relativt ofte oversees. Sjekk at du ikke har stoffskiftesykdom også, for det kan også påvirke tarmfunksjonen, og stoffskiftesykdom er relativt vanlig.

Hvis en ikke finner tegn til fysisk sykdom, så kan det være riktig å kategorisere dette som iritabel tarm. Det er ikke en sykdom som kan påvises med prøver eller objektive funn. Diagnosen stilles på bakgrunn av at symptomene ligner det en ser ved irritabel tarm, samt at annen sykdom allerede har blitt utelukket.

Hvis en så ser for seg at din eventuelle irritabel tarm-tilstand påvirkes negativt av psyken din, hvilket det kan høres ut som, så kan det jo være riktig å tenke at en begynner i den enden, dvs at du kanskje trenger eller vil ha nytte av behandling for din angst. Det kan dreie seg om medisiner og/eller samtaleterapi hos lege eller psykolog. Da er det jo isåfall ikke umulig at når du får hjelp for din angst, så vil magen kunne bli bedre også, som følge av dette. Det er jo særdeles sterk sammenheng mellom mage og psyke, det er almenkjent og noe de fleste av oss vil nikke gjenkjennende til.

Så oppsummert: Få utelukket fysisk sykdom, spesielt cøliaki. Er det irritabel tarm, så forsøk behandling for din angst (noe du uansett fortjener) og se om ikke det bedrer magen også, noe jeg vil anta.

Lykke til!