Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Intense magesmerter i 5 år, legene finner ingen forklaring

Spørsmål

Jeg har slitt med ekstreme magesmerter siden 2015. Dette kan skje opp mot 1-2 ganger i mnd. Jeg er en aktiv jente som trener mye, spiser sunt. Normalvektig. Har ikke problemer med diare eller forstoppelse. Magesmertene kan komme til alle døgnets tider. Det er ingen sammenheng i hva jeg spiser og smertene. Magen trekker seg sammen og blir helt hard. Føles som om musklene strammer seg. Det er ikke typiske luftsmerter. Luftavgang og alt annet fungerer som normalt når dette skjer. Smertene er så intense at når de kommer så må jeg komme meg hjem så fort som mulig for å få av meg klærne og ligge i sengen på den ene siden helt til de går over. Jeg har ofte måttet krype inn til sengen. Jeg klarer ikke å snu meg eller stå oppreist. Jeg klarer heller ikke å spise eller drikke når disse smertene pågår. På det verste kan det vare opp mot et døgn. Som regel går det over i løpet av natten. Jeg har vært inne på legevakt grunnet smerter uten kliniske funn. Jeg har tatt koloskopi og gastroskopi uten kliniske funn. Alt av avføringsprøver og allergiprøver er tatt uten å finne noe forklaring på smertene. Det er ingen typer smertestillende som hjelper når disse smertene kommer. Jeg har vært hos legen/leger utallige ganger uten at de kan gi en konkret forklaring/noe som kan hjelpe meg med smertene. Dette gjør at livskvaliteten min blir redusert. Jeg har ved flere anledninger måttet gå hjem fra jobb og skole grunnet smerter. Jeg var hos legen igjen i dag i håp om å få noe som kunne være med på å roe ned smertene. Jeg fikk beskjed om at slik var det for flere med IBS og at disse smertene var noe jeg bare måtte leve med. Er det virkelig slik at dette er noe jeg bare må leve med når det går utover livskvaliteten min på denne måten? Jeg klarer ikke å holde ut disse smertene flere ganger. Har lest om noe som heter spasmolytika som skal hjelpe mot spasmer i tarmen, noe jeg spurte om i dag, men han mente på det ikke kunne gis oralt. Har du noen ide om hva dette er/noe eller noen som kan hjelpe meg?

Kvinne 27
Svar

Hei.


Dette hørtes ikke bra ut. Så kraftige smerter som du beskriver her, vil vanligvis ha en grunn. Jeg synes derfor at du fremfor alt bør undersøkes påny av en annen almenlege, med en såkalt second opinion. Det for å gå igjennom hele dine journal, se om alt av aktuelle prøver og undersøkelser er utført, om noe kan være oversett, om det er undersøkelser du ennå ikke har gjort osv.

Din fastlege kan henvise deg til dette, eller du kan bestille time hos en annen almenlege selv. Uansett er det helt avgjørende at legen du skal til, får rede på at det handler om en second opinion, og at legen får en kopi av din komplette journal.

Spesielt viktig er det at du får utelukket cøliaki og andre matvareintoleranser, og her vet jo ikke jeg om du er utredet for dette eller ikke. Men det er nok lite sannsynlig, siden du får det bare 1-2 ganger i måneden. Gallestein og nyrestein må absolutt utelukkes, for det kan gi takvise intense magesmerter, slik du beskriver.


Spasmolytika: Det er krampeløsende midler. For tarmen sin del har man Egazil, som finnes i tablettform, og som kan forsøkes mot irritabel tarm. Den er reseptpliktig. 

Buscopan kan være effektivt mot kramper i mage-tarmkanalen, men det finnes kun i injeksjonsform. Kanskje du skulle forsøke det, satt av lege, neste gang du har et smerteanfall? Diskuter det med legen din. Det kan være interessant å se om det fungerer, for det vil jo ha en informasjonsverdi i seg selv, om det virker. 

Men samtidig er det viktig å sikre seg at det faktisk handler om kramper i magen, og ikke noe annet, jfr andre diagnoser nevnt ovenfor, for da er det jo annen behandling som er aktuell.


Håper at informasjon og råd her kan være til nytte for deg. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-