Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Indre eller ytre hemoroider?

Spørsmål

Hei, Jeg har vært plaget med det jeg tror er indre hemoroider av og på i mange år. Pga blødning fikk jeg i 2009 tatt en CT colon som ikke viste noe galt. De antok derfor at dette var indre hemoroider.

Symptomene har vært trykketrang og følelse av press i endetarmen. Har brukt stikkpiller periodevis, men usikker på om det har hjulpet. Trykketrangen går over etterhvert, men kan ta uker eller måneder. Kommer tilbake alt mellom 1-2 ganger i året eller mye sjeldnere. Nå har jeg hatt pressfølelse igjen og for 2 uker siden fikk jeg plutselig ubehag i endetarmsåpning mens jeg sto ute og pratet en stund.

En rask titt med et speil viste en ganske stor hevelse ved siden av endetarmsåpningen. Tenkte dette var en ytte hemoroide og smurte på sheripeoct. Det rare var at den kom så fort og dagen etter var både den og smertene borte. Jeg fortsatte med sheriproct-krem en liten stund til pga analfissur og har vært symptomfri i halvannen uke nå. Helt til i går da jeg sto oppreist en lang stund da vi var ute på sjøen en tur.

På vei til bilen merket jeg samme ubehagelige følelse. Kom hjem og hevelsen var tilbake. Det jeg nå har funnet ut er at jeg kan trykke den inn i endetarmsåpningen og da blir den borte, eller bare litt av den er synlig (og uten smerter). Det gjør vondt først når den er ute.

Jeg innbiller meg at dette er en innvendig hemoroide som nå kommer ut (grad 2-3?). Det jeg synes er rart er at når jeg strekker huden ved siden av den så ser jeg jo at hevelsen er en del av huden på utsiden. Ikke som noe som egentlig hører til kun inne i endetarmen.

Trodde indre hemoroider hadde ett festepunkt inne og ikke noe tilhørighet til utsiden. En ytre hemoroide vil vel heller ikke kunne dyttes inn. Denne gjør kun vondt når den kommer ut i sin helhet. Den har vært større enn det vedlagte bilder viser. Jeg har nesten ikke hatt blødning.

Er dette en indre hemoroide og hva er evt behandling? Salve og/eller stikkpiller?

Kvinne 36
Svar

Hei.

Dette ser etter bildene å bedømme ut som en vanlig ytre hemoroide, og ikke ser jeg hva ellers det skulle kunne være forøvrig. Jeg synes derfor at en runde med Scheriproctsalve er et riktig valg nå. Du kan også prøve å dytte den inn så ofte du kan, for da blir den komprimert, og det er med å redusere størrelsen på den. Skulle det bli mer plagsomt eller om den skulle bli større, finnes det andre behandlingsmuligheter som f.eks. kirurgisk strikkbehandling, noe du da evt kan ta opp med fastlegen din.

Ha det bra.