Illebefinnende etter svelging av mat

Spørsmål

Hei. Mann 27 år, 67 kg, 178 høy. De siste månedene har jeg plutselig fått et illebefinnende i forbindelse med svelging av mat. Plutselig får jeg en sterk smerte (Tror det er der spiserøret kobler seg på magesekken) Dette er en sterk brennende smerte som setter meg helt ut, jeg kan også oppleve vond smak i munn. Kaldsvetter, blir svimmel. Det er nå 2 måneder etter første anfall, smerten varer bare noen få sekunder hver gang. Jeg har kun opplevd det 4 ganger på disse to månedene. 2 gangen det skjedde ble jeg så dårlig at jeg ble kjørt til sykehuset og lagt inn på hjerteavdelingen, der ble det funnet en hjerterytme feil, men vi bestemte oss for å avente ablasjon da det ikke var kronisk men kun i anfall. I samtale med fastlegen i ettertid, var han enig med meg, at dette var spisrør/mage relatert. Og at hjerte greiene kom av et angstanfall av smerten. Den siste gangen det skjedde, kom det pga. Harking/hosting. Jeg har tatt røntgen med kontrastveske, og det ble ikke funnet tegn til utposninger/innsnevringer. Og jeg regner med at ordet «Upåfallende» grovhet i svelget. Betyr at det ikke var noe galt der heller. Fastlegen min er på ferie hele sommer.. jeg føler meg generelt litt slapp, light-headed og til tider skjelven. Aldri være noe plaget av sure oppstøt el. Så derfor jeg aldri har mistenkt syre problemer. Ikke fått noe anfall de siste ukene, men nå skal jeg ut å reise og vil gjerne ha en «eu godkjenning» først. Hadde dette vært et sår på spiserøret, hadde jo dette grodd på 2 måneder. Og hadde det vært ille hadde jeg jo gulpet blod, noe jeg HELDIGVIS ikke har,Kan dette være noe farlig? Kan dette være psykosomatisk? Kan det være spiserørsbetenelse? Kan det være muskelsamentrekninger? Kan alt dette komme av at jeg er overarbeidet å stresset? Alle blodprøver osv har kommet tilbake uten store feil og mangler. Det ble funnet forhøyet stoffskifte men dette var normalt igjen på kontrollprøve. Ikke funn av magesår bakterie. Kan jeg dra på sydover med god samvitighet å slappe av?

Mann 27
Svar

Hei! Ja jeg mener du trygt kan dra sydover. Om det hadde vært magesår ville smerten og plagene vedvart over tid, dager til uker, spesielt uten behandling for magesår. Muskelsammentrekning, psykosomatisk, refluks av mat opp i spiserør er alle mulige årsaker som ikke er farlige og som går over av seg selv. Dog er det ubehagelig når det står på. Det er ikke usannsynlig at du kan oppleve dette igjen. Da er det viktig å ikke krisemaksimere, men prøv å holde roen og tenk st det snart vil gi seg. Hjertet er utelukket som årsak. Syrenøytraliserende medisin kan være til hjelp ved refluks, og kanskje nyttig å ta med seg på turen. Refluks kan oppstå selv om du ikke selv merker det som oppgulp. Jeg ønsker deg god tur og vær litt varsom med sterk mat, mye kaffe og alkohol. Det kan forverre refluks