Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor lager avføringen streker i doskålen?

Spørsmål

Hei,
Jeg har et spørsmål om avføringen min. Det var vanskelig å finne et godt svar på nettet så jeg prøver her hos dere i Lommelegen.
Avføringen min etterlater seg alltid merker i toalettskålen. Konsistensen på avføringen er normal og fargen er også normal så vidt jeg vet. Den flyter ikke. Problemet er at det nesten alltid etterlater seg merker etter avføringen i toalettet, etter at jeg har skyldt ned. Dette skjer antakeligvis med alle og enhver innimellom. Det er en grunn til at toalettbørsten er ved doen. Men at dette skjer etter nesten hver avføring i flere måneder kan vel ikke være normalt?
Ifølge internet kan dette være såkalt "sticky poo". Som kan skyldes lite fiber i kosten, eller mye fett i avføringen. Som kan være et resultat av pankreasproblemer eller andre malabsorbsjonsproblemer. Jeg har ingen symptomer som skulle tilsi dette.
Jeg er 30 år, mann, frisk, slank, stabil vekt, drikker ikke, røyker ikke. Ingen andre mage-tarm symptomer. Ingen smerte. Ingen historie med irritabel tarm. Heller ingen i familien har historie med irritabel tarm eller andre mage tarm sykdommer. Tror jeg spiser nok fiber, men jeg er ikke sikker.
Det er så klart umulig for deg å vite hva som feiler meg, eller om det i det hele tatt feiler meg noe. Men det jeg håper du kan svare på er om du har hørt om dette før? Er det normalt eller unormalt å etterlate seg merker etter avføringen i toalettet? Og om det er verdt en tur til legen? De eneste "symptomene" jeg har er jo bare noen små merker i toalettskålen etter at avføringen er skyldt ned. Bruker børsten litt så går det bort. Er det virkelig nødvendig å gå til legen for å få analysert innholdet i avføringen?
Sender dette spørsmålet til Allmennlegen hos dere fordi det ikke er mulig å sende spørsmålet til en gastroenterolog. Jeg hadde fortrukket at en mage-tarm spesialist svarer på dette spørsmålet. Videresend gjerne spørsmålet til en spesialist hvis det er mulig.

Svar

Hei.

Vår gastroenterolog er ikke tilgjengelig for øyeblikket, men det spiller forsåvidt ingen rolle, for her kan jeg som almenlege gi deg et helt klart og sikkert svar:

Det du her beskriver, er normalt, og ikke et symptom på noe som helst, i seg selv og uten andre symptomer og tegn til sykdom.
Det er en typisk ikke-problemstilling, ikke-spørsmål, og ikke noe man behøver å finne forklaringer på, spesielt ikke på internett, hvor det meste kan bli presentert som symptomer på sykdom, uten at det faktisk er det.

Du har blitt oppmerksom på dette, uten at du trengte det egentlig, for dette er jo faktisk slik avføring oppfører seg i en toalettskål. Avføring er som kjent en fuktig/klebrig masse i varierende konsistens, som definitivt vil klebe til det meste, med mindre den er særdeles hard. Derfor blir det streker av avføring i doskålen, og derfor har alle toaletter dobørster, som du selv bemerker så presist.

Det er ikke et "problem" at din avføring alltid lager merker i doskålen, slik du presenterer dette som. Det bare er slik, like normalt som at avføring lukter vondt, og det er med absolutt sikkerhet ikke et tegn på noe som helst, ikke et symptom på sykdom i seg selv, og ikke noe du trenger å finne forklaringer på.

Håper det var greit og tydelig svar, ha det bra!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-