Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan stilles diagnosen Irritabel Tarm?

Spørsmål

1 - Luft/smerter i mage, raping
2 - Hjerteurytme (virker for meg å komme av 1)
Har i lengre periode, 6mnd+ vert plaget med luft i magen, da spesielt raping. Har også vanskeligheter med å rape (må bevist utføre).
Økende plager med hjerterytme, kun merket ved hvilepuls, spesielt ille om natten.
Tatt en veldig kjapp belastnings EKG og den så bra ut selv om legen ikke tok det så nøye.
Tok så både gastroskopi og endoskopi med tilhørende prøver og alt så normalt ut på disse. Legen her sa det kanskje "bare" var IBS (hvordan event. undersøke dette?)
Har grei kondisjon, men dagformen varierer VELDIG (puls vs belastning)
Typisk så våkner eg av at hjerte slår veldig fort,kan stoppe 1-3slag og slagene er veldig "tikkende" som om hjerte ikke pumper skikkelig, prikking i hender og føtter, svimmel og kvalm.
Brystsmertene er konsentrert inne i venstre side (ikke i mellom ribben) og som muskelverk, altså ikke typiske farlige hjertesmerter.
Dette går litt i bølgedaler, og hadde nå vert bra en periode.
I forrige uke ble jeg plutselig svært dårlig i magen, kort fortalt endte det med fjerning av betent blindtarm 5/5 , nå er smertene fra sårene/co2 osv gått over, men luftplagene er svært ille, og eg har trykk i brystet. (Ikke halsbrann, sår i halsen når eg våkner e.l.)
I dag skjedde følgende; bråvåknet kl 0630, hjertet sto og hamra (tipper 150bpm) og eg var lys våken, føltes som kroppen var full av adrenalin. vrei meg opp av senga og fikk da straks rapet litt, da kom hjerterytmen seg straks litt, videre ble jeg gående rundt i huset ca 2timer og rape konstant!, og etterhvert som luft kom ut så kom hjerterytmen seg også.
Spiste liten frokost, tok 1minfom og 1 paracet, nå kl 11 er urytmen nesten helt borte, men har forsatt litt jevn raping, vondt i brystet og er uopplagt (pga raping og anspenthet under "anfallet"?)
Hatt dette en stund nå og mener jeg ikke har angst i bunn men selvsagt ubehagelig når pågår. Når eg har en symptomfri dag har jeg det rolig og fint, vil ha det slik hver dag!

Svar

Hei.

Spørsmålet du har stilt til oss her, er om man kan undersøke om en pasient har IBS / irritabel tarm.

Svaret på det er følgende:

Der finnes ingen tester, blodprøver, røntgenbilder eller noen som helst objektiv måte å bekrefte eller avkrefte den diagnosen med.

Diagnosen kan heller ikke stilles før alle andre mulige / relevante diagnoser / tarmsykdommer har blitt utelukket vha undersøkelser.

Det er altså det vi kaller en ekslusjonsdiagnose, dvs diagnosen stiller ved å eksludere (utelukke) en lang rekke andre sykdommer, og man så ser at symptomene er slik man vanligvis ser ved irritabel tarm, dvs en gjenkjennelsesfaktor.

Oppsummert:
Hvis alle andre mage-/tarmsykdommer er utelukket, OG symptomene er slik man typisk ser ved irritabel tarm, så kan diagnosen stilles.

Håper det var greit forklart.

Forøvrig synes jeg du skal diskutere med din lege om du kanskje burde ha fått foretatt et 24-timers EKG, for å se om du kan ha noen form for hjerterytmeforstyrrelse. Om det skulle være aktuelt, tenker jeg det mest sannsynlige er ufarlige ekstraslag, som igjen kan henge sammen med og utløses og forverres av de helsebekymringene du har for tiden. Jeg vil også anbefale deg å få satt grundig ord på disse tingene og det du her beskriver, overfor din fastlege. Et konkret og godt tips i så måte, er å ta med en utskrift av spørsmål og svar her til fastlegen din, til orientering, og så kan dere ha en grundig samtale på dette grunnlaget, og bli enige om hva slags hjelp du evt trenger videre her.

Håper svaret er til nytte. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-