Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan bør jeg utredes for mine mageplager?

Spørsmål

Hei! Fant ingen spesialist i det jeg gjerne vil ha svar på, så da havnet jeg på allmennlege. Jeg er en godt voksen dame ( 68 år)som over lang tid har hatt og har veldig mye smerter i magen. Lå på sykehus for ca 4-5 uker siden , hvor de tok alle typer undersøkelser , men fant ikke noe på de. Det de fant var at jeg ikke får tømt tarmen sikkerlig, noe de mente er årsaken til smertene jeg hadde og har. Ble sendt hjem uten at det ble gjort noe med smertene mine, de er der fremdeles men er nok mer høyere opp i magen enn de var når jeg ble innlagt. Etter ca 2 uker hjemme begynte jeg og kaste opp nesten hver dag, men ikke på dagen , det begynte om natta og fortsatte til ut på formiddagen. Den første tiden i ca -4 dager i uka, så gikk det over til hver natt/morgen, samtidig med at var stopp i flere dager med avføring. Jeg bruker for dette: MOVICOL,DULCOLAX TAB., OG AFIPRAN MOT KVALME, noe som jeg er hver dag, bruker også smertestillende fast morgen og kveld, som min fastlege har satt meg på. Må tilføye at jeg har Diabetes type 2 , hadde akutt Nyresvikt i 2012 som gikk nesten galt og måte begynne med insulin etter dette. Mine siste prøver viser forhøyet URINSYREGIKT og 155 på KREATININ, den har økt fra 120 til 155 på kort tid! Min allmennlege mener jeg nå bør legges inn på nytt, da han ikke har noe mer å hjelpe meg med. Men da jeg hadde en lite hyggelig opplevelse med en av legene på Kirurgen, ønsker jeg ikke mer sykehus. Denne legen jeg refererer til ville sende meg hjem ganske raskt, men da jeg har en flott lege som snakket med han og sa. Om han sendte meg hjem , så ville min lege legge meg inn dagen etter, så jeg ble på sykehuset ytterligere 5 dager hvor de to : Gastroskopi og den opp i endetarmen med undersøkelse av tarmene. Så mitt spørsmål til de hos dere som kan hjelpe meg er: HVA SLAGS BEHANDLING/UNDERSØKELSER FORESLÅR DERE?

Kvinne 68
Svar

Hei.


Hva slags undersøkelser som vil kunne være mest hensiktsmessig for deg i din situasjon nå, er det dessverre vanskelig å si noe konkret om, kun ut fra informasjonen du har kommet med her. Skulle jeg ha uttalt meg om dette mer konkret, så måtte jeg hatt tilgang til din journal og lest de vurderinger som har blitt gjort av din fastlege og ifra sykehuset sin side. I tillegg så vil de vurderinger fastlegen din har om dette, uansett være av langt større verdi enn det jeg kunne ha kommet med, som ikke vet nok om det på noen måte til å ta stilling til dette. Jeg synes derfor helt klart at du skal følge de anbefalinger og utredningsforslag som fastlegen din kommer med. I tillegg forstår jeg at du har stor tillit til fastlegen din, og jeg forstår også at han/hun har klare oppfatninger om hva du trenger og hva slags behandling eller utredning som er nødvendig. Det kan meget gjerne være at de foreslåtte undersøkelsene gastroskopi og koloskopi er riktig å få utført nå. 

Ut fra de du skriver her, har jeg forøvrig heller ingen andre forslag til andre undersøkelser, men det er igjen fordi jeg vet så altfor lite om deg og dine helseplager, til å skulle kunne si noe om dette.

Du skriver at du "ikke ønsker mer sykehus" pga negative opplevelser der. Men det er en holdning du bør tenke nøye gjennom, for det kan jo faktisk være til hinder for at du får utført nødvendige undersøkelser. For eksempel gastroskopi og coloskopi kan du jo ikke få gjort hos fastlegen.

Jeg vil også gjøre deg oppmerksom på at det er fritt sykehusvalg i Norge, og din fastlege kan derfor henvise deg til et annet sykehus enn der du hadde så dårlige erfaringer, kanskje det er en god ide?

Jeg håper at mine innspill og informasjonen her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-