Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan mine magesmerter skyldes?

Spørsmål

Hei Jeg har nå i en 2 ukers periode, hatt smerter i øvre høyre kvadrant lokalisert noen cm over nederste ribben. Denne smerten har kommet 2 ganger siden i mars og har vart noen uker hver gang. Smerten er litt hul og dump, og er av og på hele dagen. Dette er ikke veldig smertefullt og jeg tipper max 2-3 på smerteskalaen. Nok til å irritere og bekymre seg. Jeg dro til fastlegen i mai og han tok en rask ultralyd i galleområdet. Han så jeg hadde noen gallesteiner og mente smertene kom herfra. Fikk beskjed om å ta smertestillende ved behov (ikke gjort). Jeg har aldri hatt anfall og smertene er heller ikke relatert til måltider såvidt jeg vet. Jeg sover godt om natten. Ingen feber, og avføring og urin er normal. Nå i midten av august forandret smerten seg til en mer klypende karakter og jeg ble litt redd for brokk (har to keisersnitt bak meg. Siste i 2014). Smerten flyttet seg bittelitt over og til høyre for navelen. Små klyp som jeg opplevde kom rett innenfor mageskinnet. Mange små klyp gjennom hele dagen. Siste to dager har klypingen avtatt, men denne hule, dumpe og plagsomme smerten ved gallesteinsområdet har kommet tilbake. I går var det smertefullt å trykke inn i siden der hvor smerten sitter. Idag er trykkømheten borte, men smerten kommer fortsatt i noe som føles som små tak. Jeg var hos en vikariende lege i forrige uke som ikke trodde klypsmertene var brokk. Hun nevnte evt sammenvoksninger kunne gi ubehag. Hun kjente på magen min og alt var normalt. Hun mente gallesteiner kunne irritere selv om de ikke satte seg fast. Tok urinprøve som også var normal. Spørsmålene mine nå er: 1. Hvorvidt kan jeg slå meg til ro med denne tilbakemeldingen? Har hatt smerter i varierende grad i ca 2 uker. Noen dager er nesten helt bra, mens andre er ubehagelige. Ingen tilleggsymptomer, avføring, urin er normal. Ikke vektnedgang eller feber. 2. Hva tenker du dette kan være? 3. Når bør jeg oppsøke lege/ultralyd på nytt? Jeg føler jeg må ha en plan dersom disse smertene vedvarer.

Kvinne 36
Svar

Hei.


Du er altså en kvinne på 36 år uten kjente sykdommer, som plages med tidvise smerter i høyre øvre del av magen, omtrent over galleblæren. Du har vært hos lege, fått påvist gallestein, og legen mener at smertene kan komme av enten sammenvoksninger inni magen etter operasjonene / keisersnittene, og/eller gallesteinene dine.

Det er fullt mulig begge deler. 


Du har endel konkrete spørsmål om dette, som jeg vil prøve å besvare ett av gangen:


1. Hvorvidt kan jeg slå meg til ro med denne tilbakemeldingen? 


Jeg tenker at det kan være lettere å slå seg til ro med denne forklaringen om legen ved hjelp av utredninger og undersøkelser har utelukket mistanke annen sykdom. Det har du ikke skrevet noe om, men det som ihvertfall bør gjøres er å ta avføringsprøver på deg for å se etter spor av blod i avføring, samt en annen avføringstest som heter kalprotektin. Denne gir økte verdier ved alvorlig sykdom i magen. Blodprøver for å se etter generelle tegn til sykdom er også viktig, for eksempel blodprosent, lever/galleprøver mm. For om en ikke finner tegn til annen sykdom, så vil du da ha en situasjon hvor du både har mulige og sannsynlige forklaringer på smerten (gallestein, mulige sammenvoksninger) og heller ingen andre tegn til sykdom, og det vil nok gjøre det lettere for deg å kunne slå deg til ro med forklaringen du har fått nå.


 2. Hva tenker du dette kan være? 


Jeg tenker også som din lege her. Gallestein, evt smerter som følge av sammenvoksninger / innvendig arrvev. Luftsmerter kan også gi slike plager som du beskriver.


3. Når bør jeg oppsøke lege/ultralyd på nytt? Jeg føler jeg må ha en plan dersom disse smertene vedvarer.


Du bør ta disse avføringsprøver og blodprøver som forklart ovenfor, om ikke det allerede er gjort, for å utelukke annen sykdom. Forøvrig så bør du oppsøke lege om tilstanden skulle forverres, dvs om du får hyppigere eller sterkere smerter, eller andre nye symptomer oppstår, for eksempel vekttap, dårlig form, sykdomsfølelse.


Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-