Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan magesmertene mine skyldes? Legene finner ingenting.

Spørsmål

Hei, jeg har over en lenger periode hatt av og på med smerter på høyre side av magen. Det er en stikkende og kjørende indre smerte som kan variere fra sterke smerter til kun ubehag som bare er der. De kommer når jeg må tømme blæren, puster dypt inn, sitter bøyd, bruker magemusklene til å reise meg og ved hosting av og til. Jeg har tatt alt fra blodprøver til fysiske tester hos fastlegen og på sykehus uten noen funn. Er som det ikke feiler meg noe. Sist jeg fikk problemet igjen var når jeg ble syk, da begynte stikkingen på nytt med feber, slapphet (dette i begge sider av magen), hoste, kvalme og en rar metallisk smak i munnen. Så ble jeg frisk og symptomene mild et og så ble jeg syk igjen og de kom tilbake, bare kraftigere. Jeg har på sykehuset i går for å sjekke blindtarmen, men hadde ingen tegn til noe i den retningen. Blodtrykk fint, temp på 38°c, slapp, og sliten, svimmel. Ble plutselig bedre og valgte å dra hjem. Hva kan dette tyde på? Noe dere kan tenke dere nå som ingen leger finner ut hva som er feil med kroppen min? Relevant informasjon kan vøre en øvre og nedre urinveisinfeksjon for 1 år siden, flere uheldige tilfeller med klamydia og mykoplasma for 2 år siden. Kan ha holdt meg for lenge på barneskolen før jeg tømte meg i 6 år. Håper på noe som kan oppklare dette snart. Mvh En frustrert fyr

Mann 19
Svar

Hei.


Magesmerter kan ha svært mange forskjellige årsaker, og sikre diagnosen kan en vanligvis kun finne ved systematiske utredninger, og sjeldent på bakgrunn av bare symptombeskrivelser, slik du har kommet med her. Noen sikker diagnose lar seg derfor ikke stille over nettet.


Det er viktig at du får sjekket om du kan ha cøliaki, laktoseintoleranse eller betennelsessykdommer i tarmen. Dette gjøre vha blodprøver og avføringsprøver (kalprotektin, hemofec) hos fastlegen. Du skriver under tilleggsinformasjon at du har ustabilt stoffskifte og bruker Levaxin 25 mikrog daglig. Det er viktig at legen din tilser at du er korrekt dosert, for både for mye og for lite stoffskiftemedisin kan også gi plager fra fordøyelsen. TSH bør ligge mellom 0,5 og 1,5, når en bruker Levaxin mot for lavt stoffskifte. Tilse selv at din verdi ligger omtrent der.


Magesmerter behøver slett ikke nødvendigvis å bety sykdom, og i de fleste tilfeller vil en ikke kunne finne tegn til fysisk, påvisbar sykdom. Dette er viktig å vite, slik at du ikke tar for gitt at du "har en uoppdaget sykdom", -for slik behøver det slett ikke å være.


Luftsmerter kan gjøre vondt, og de kan arte seg slik du beskriver. Din lave alder reduserer sjansen for alvorlig sykdom i magen i noen grad. Muskulære forhold kan gi smerter som minner om "magevondt", og noe av det du forteller, kan jo tale i den retning, jfr smerter ved hosting og bruk av magemuskler. Såpass grundig undersøkt som du er, skulle det ikke undre meg om det er dette som er forklaringen. Ta opp akkurat dette med legen din, og la legen kjenne på magemusklene dine og undersøke deg fysisk. For dersom det er dette som er forklaringen, er det jo svært viktig at du faktisk får rede på det, for å bli kvitt bekymringer og spekulasjoner om hva det kan skyldes.

Psykologiske forhold som bekymringer og stress, påvirker også mage-tarmfunksjonen i svært stor grad, og kan gi mageplager. Men slike konklusjoner kan en ikke trekke, naturligvis, før en er ferdig utredet og fysisk sykdom er utelukket. Men allerede nå er det svært viktig at du er klar over at generelt sett, så er slike forhold (luft, muskulært, psykologisk) mye vanligere årsaker til mageplager, enn fysisk sykdom.


Håper informasjonen og rådene er til nytte. Lykke til.