Hva gjør legen hvis jeg blør fra tarmen?

Spørsmål

Hei!
Jeg synes dette er litt pinlig og håper dere kan svare meg på dette.
Jeg har hatt blod i avføringen i over 8måneder. Jeg vet dette er noe som bør sjekkes med en gang, men jeg synes det er litt pinlig å si det til legen min. Men nå er det blitt mye mer enn før så nå må jeg vel gå... Men det jeg egentlig lurer på er om hvordan de undersøker om noe er gale? Jeg har hørt noen "skrekkhistorier"
Og føler meg ikke helt komfirtabel med en slik undersøkelse. Finnes der andre måter å få sjekket slike ting eks. røngen?

Hilsen meg

Kvinne, 23 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du utsetter legebesøket, men jeg synes absolutt du skal ta mot til deg og bestille en time.

Hva kan blod i avføringen skyldes? De vanligste årsakene sitter ved endetarmen soom feks hemorrhoider, sprekk i slimhinnen. Men også mer alvorlige årsaker som kreft kan gi blod i avføringen, selv om tykktarmskreft er relativt sjelden i din alder.
Betennelsestilstander i tarm som ulcerøs kolitt og Crohns sykdom kan gi blodig avføring, blødende magesår gir gjerne mer svartaktig avføring (men også dette er blod).

Det er uansett viktigst å utelukke alvorlige tilstander.

Når du kommer til legen vil han spørre deg grundig ut om symptomer og undersøke deg kroppslig, spesielt magen og endetarmen din. Det er kanskje det du gruer deg for?

Legen vil kjenne etter forandringer ved å trykke på forsiden av magen din. Det hører også med å se på endetarmsåpningen og kjenne med en finger i endetarmen. Dette gjøres med en finger smurt inn med krem eller vaselin. Hemorrhoider kan oppdages på denne måten, og faktisk kan et flertall av tykktarmssvulster nås med en finger.

Det kan dessuten bli aktuelt å gjøre en rektoskopi. Det vil si at legen fører et slags plastrør opp i endetarmen og ser gjennom dette etter å ha pumpet inn litt luft. Dette kan gjøres i gynekologisk stol eller liggende på siden.

Hvis det fortsatt ikke har vært mulig å finne en årsak til blødningen må det gjøres en coloskopi. Dette utføres ved hjelp av en fleksibel slange med optikk som føres inn i endetarmen og kameraet i spissen av slangen overfører bilder til en skjerm som legen ser på. Dette gjøres oftest på sykehus. Denne undersøkelsen kan være litt vond elle rubehagelig, de andre undersøkelsene er nok mest ubehagelige og ikke spesielt vonde.

Det er også mulig å gjøre kontrastundersøkelser av tykktarmen hvor man fyller tykktarmen med kontrast og luft og tar røntgenbilder. En slik undersøkelse har imidlertid mindre sensitivitet enn coloskopi, det betyr at den ikke er like pålitelig for å påvise forandringer i tykktarmen. Med coloskopi har man dessuten anledning til å ta prøver fra slimhinnen i tykktarmen.