image: Hva er nytteverdien av å finne ut om man har irritabel tarm?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er nytteverdien av å finne ut om man har irritabel tarm?

Spørsmål

Har i noen år slitt med løs mage og halsbrann ved ulike mat inntak. Plagsomt. Ingen spesielle magesmerter ellers. Får halsbrann av f.eks hveteboller ( tungt fordøyelig) og syreholdige produkter f. eks Cola. Unngår dette.

Mat med mye fiber som f.eks brød gir løs avføring. Dette gir igjen sårhet med noe blødning i endetarmen ( kun da). Fibrene klør og irriterer. Unngår nå brød.

Går nå på lavkarbo kosthold for vekt nedgang. Normal avføring da.

Har fjernet galleblæren.

Skyldes dette irritabel tarm? Hva bør jeg gjøre videre med dette?

Kvinne 70
Svar

Hei.

Du har altså tidvis løs mage og halsbrann, og dette har vart i noen år. Det er bra at du har normal avføring med kostholdet du har nå, for da har du jo egentlig løst problemet ditt, hvilket alltid er det man i bunn og grunn er ute etter, om man har et eller annet helseproblem. Diagnoser i seg selv er ikke interessante, med mindre de er medvirkende til at man får løst et helseproblem, for eksempel ved at hvis man har diagnose X, så løser man det ved å bruke en eller annen medisin eller å la være å spise en eller annen matvare. Men du har jo allerede funnet en løsning og er kvitt problemet ditt, følgelig ser ikke jeg at du trenger noen diagnose.

Det naturlige for ditt vedkommende ser for meg ut til å velge å fortsette på et kosthold som du merker holder avføringen din normal, da du da eliminerer problemet du hadde. Og det er like naturlig å velge å holde seg borte fra matvarer som du merker gir deg løs avføring, som for eksempel brød, for man er jo på ingen måte nødt til å spise brød.

Du spør om dette kan skyldes irritabel tarm. Det kan jeg hverken avkrefte eller bekrefte, men det kan forsåvidt være en av flere mulige forklaringer, så jeg kan ihvertfall ikke utelukke det. Men irritabel tarm er ingen eksakt diagnose som kan bekreftes eller avkreftes ved noen som helst undersøkelser eller prøver. Det er i bunn og grunn bare et ord og en merkelapp som man bruker på en viss type mageplager, hvor symptomene minner om det man ser ved irritabel tarm, og hvor en har utelukket alle andre mulige sykdomsårsaker.

En kan følgelig kun stille diagnosen irritabel tarm om en har utelukket andre sykdommer, ved systematisk utredning. Det kan for eksempel dreie seg om å utelukke cøliaki, laktoseintoleranse, matvareallergier m.v. Det er det som heter en ekslusjonsdiagnose, hvilket vil si at den kan kun stilles ved å få eksludert / utelukket alle andre tenkelige sykdommer som kan gi mageproblemene en har.

Det har forøvrig ingen praktisk konsekvens å få rede på om man "har" irritabel tarm eller ikke, siden det ikke er noen definert sykdom, men kun en beskrivelse eller merkelapp. Og for de mennesker som får stilt denne diagnosen, blir uansett rådene at "du får selv finne ut hva magen din liker best, og la være å spise det du merker du reagerer på".

Og det har du allerede gjort og funnet ut av, og følgelig er det helt uten praktisk nytteverdi for deg å få rede på om du "har" irritabel tarm eller ikke.

Det du eventuelt kunne gjort, som er nyttigere, er å sjekke om du kan ha cøliaki. Det nevner jeg fordi du merker du blir så mye bedre i magen uten brødmat. Det får du gjort ved en blodprøve hos fastlegen.

Håper det var grei og nyttig informasjon. Ha det bra.

Illustrasjon øverst: metamorworks / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-