Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er årsak til langvarig forstoppelse?

Spørsmål

Hei, jeg er en dame på 50 år som sliter med hard avføring. I noen år har den vært varierende (muligens siden jeg sluttet å røyke, ca 10 år), men når jeg fikk hard avføring/noen dager uten avføring, så var det frem med sterk kaffe, rosin, svisker, lakris mm og da løste det seg som regel.

Men siden i februar har det vært annerledes. Jeg fikk en betennelse i skulderen og fikk penicillin av legen, kapsler, diclocil tror jeg de het. En 5 dagers kur, var ferdig med den på en onsdag, hadde avføring som var helt OK den dagen og ingen avføring på torsdag. Men på fredag ettermiddag meldte trangen seg, gikk på do men ingenting kom. Kasta innpå med lakris ,svisker mm, men ingenting hjalp.

Bæsjen var veldig hard, masse definerte klumper og den var for tykk for å få ut. Etter masse trykking, prøvd å hjelpe til å pille ut biter med fingeren, dro jeg til lege. Da hadde jeg blødd litt og fått litt hermorider. Fikk movicol, lactulose og sheriproct. Neste dag fikk jeg OK avføring, men etter dette har jeg slitt med at avføringen er fryktelig hard. Brukte lactulosen og av og til alcos anal til i slutten av mai. Drikker masse, spiste alt mulig som skal gi myk avføring og kutta alt jeg vet som virker stoppende. Jeg har hadd avføring hver dag, men den første delen av bæsjen består allikevel av disse harde klumpene så blir det mer OK konsistens på slutten.

Var kolonoscopi i slutten av mai, der fant de ingenting, alt så OK ut og jeg fikk ikke noe svar på hvorfor bæsjen er slik. Det er blitt tatt blodprøver i massevis og de ser bra ut. I Avføringsprøven var det ikke spor av blod. Men uansett hva jeg prøver å spise /ikke spise så er bæsjen like hard på begynnelsen, selv etter daglig avføring. Og som oftest blir det ikke bæsj på papiret når jeg tørker meg, bare litt brunlig vann. Må på nytt ty til movicol av og til. Har dere forslag til hva jeg skal gjøre, hva som er grunnen til dette? Er det noen organer/ sykdommer som forårsaker dette? Må jeg ha det slik bestandig? På forhånd takk.

Kvinne 51
Svar

Hei.


Du har avføring hver dag, og det betyr at du ihvertfall ikke har noe akutt forstoppelse som krever akutt-tiltak her og nå. Det at den første delen av avføringen er hardere, skyldes at den har stått relativt lenger tid inni tarmen, slik at mer væske har blitt absorbert fra den. Da tenker jeg litt høyt om dette, og lurer på om du kanskje skulle forsøke å gå på do før du egentlig kjenner avføringstrang? Det kan kanskje være verd å forsøke, især når du allerede er så flink med alle andre gode kosttiltak osv. Daglig mosjon er også viktig for best mulig tarmfunksjon. Prøv også å drikke en halvliter vann før hvert måltid, det setter igang tarmbevegelsene. Og olje mykgjør avføringen. Bruk gjerne rikelig med sunne oljer, f.eks. olivenolje over maten, og gjerne en eller flere spiseskjeer daglig i tillegg, tatt "som tran". Jo mer jo bedre.

Du har relativt nylig fått foretatt en coloskopi som ikke viste tegn til sykdom, og du har ikke spor av blod i avføringen. Det er meget bra, og viser at dette etter alt å dømme ikke skyldes sykdommer i tarmen. 

Sjekk for ordens skyld om du kan ha lavt stoffskifte, det gjør en rekke av kroppsprossene tregere, inkl mulighet for forstoppelse. Det sjekkes med blodprøve hos fastlegen. Når du sier at du har forsøkt "alt" av ting som bedrer avføringen, men det virker ikke, så betyr ikke det at det er feil eller at du ikke skal fortsette med det. Jeg ville heller fortsatt, og økt mengdene av det du vet virker avførende. Håper at mine råd og innspill her kan være til hjelp for deg, og ønsker deg lykke til.