Hva brukes leveren egentlig til?

Spørsmål

Hei! Vi sitter her og diskuterer og lurer veldig på: hvilken funksjon har egentlig leveren? Hvilken funksjon har leveren i forhold til maten vi spiser? Hvilken sammenheng er det mellom fordøyelsen og leveren?

Mann, 21 år

Svar

Hei!

Leveren er et stort organ som ligger til høyre øverst i buken, delvis skjult av ribbebuen på høyre side. Leveren er et fast organ, og er svært celle- og blodrikt. Leveren har utallige funksjoner og kan sammenliknes med en stor fabrikk. Her lages stoffer kroppen trenger, her lagres stoffer og næring til senere situasjoner, her behandles stoffer som kroppen ikke trenger eller som er skadelige, slik at de kan skilles ut av kroppen.

I leveren dannes gallestoffer som skilles ut i tarmen når vi spiser. Disse stoffene bidrar til å løse opp maten og via gallen kan også skadelige stoffer skilles ut til tarmen og forsvinne ut med avføringen. Blodsukker lagres i leveren, fettstoffskiftet foregår for en stor del i leveren, og mange andre kjemiske prosesser som utnytter energien i matvarene vi spiser.

Det er ganske opplagt derfor at leveren er et livsviktig organ, og er leveren syk er det som regel alvorlig for kroppen som et hele.