Høye leververdier

Spørsmål

hei. jeg lurer på om det er farlig å ha for høye leververdier, og hva kommer det av. jeg håper du vil svare meg, for jeg lurer virkelig på dette.

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Hos legen er det ikke uvanlig at man måler leververdier i blodet, det er stoffer som øker i nivå i blodet hvis det er sykdom eller skade i leveren. Prøvene kan også stige hvis man er kraftig overvektig, hvis man bruker medikamenter (feks paracetamol) eller alkohol i mengder større enn det leveren tåler.

Disse prøvene har et normalt nivåområde, og stigningen speiler hvor mye leveren sliter, er prøvene høye er det mer intens sykdom eller skade enn hvis prøvene bare er såvidt forhøyede.

Selve leververdien i seg selv er jo ikke farlig, men det reflekterer en sykdom eller uheldig påvirkning som ikke er bra for leveren. Slike prøvesvar må derfor få legen til å utrede videre, kanskje med ultralyd, CT, andre blodprøver eller vevsprøve fra leveren.

Eksempler på slike sykdommer er hepatitt, kyssesyke, hemokromatose, alkoholmisbruk, enkelte medikamenter, gallestein og kreft.

Du bør snakke med legen din om hva han tror er årsaken til stigningen i leverprøvene dine.