Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hjertekrampe eller reflux?

Spørsmål

Hei! Jeg plages med trykk i brystet og kvalme i liggende stiling. Det kommer typisk ganske plutselig akkurat når jeg holder på å sovne, blir akutt kvalm og føler jeg må kaste opp. Kjenner i tillegg på et ubehagelig trykk midt i brystregionen. Det går gradvis over når jeg setter meg opp, men kommer tilbake igjen når jeg legger meg ned. Trykket kan også bli såpass stort at jeg blir litt engstelig av det (litt som at noen står på brystet mitt). Er ikke hver natt, men kommer i perioder. Er dette noe jeg burde oppsøke lege for? Eller kan det være halsbrann, slapp lukkemuskel mot magesekk feks? Kan problemer fra mage/ tarm gi slike symptomer? Er det noen som helst mulighet for at det kan komme fra hjertet? Har IBS og kronisk migrene. Bruker et ganske nytt legemiddel, som påvirker blodtrykket, så har tenkt tanken på om det kan ha en sammenheng med evt bivirkninger av denne. Har prøvd ut en del ulike legemidler de siste årene, og kjent på en del bivirkninger/ forandringer i kroppen. Jeg har også vært hyppig innom fastlegen det siste året pga oppfølging ifm sykemelding, så jeg vil gjerne unngå unødvendige turer til legen. Men er samtidig redd for at jeg skal overse tegn eller symptomer på mer alvorlige ting, fordi jeg tenker det nok bare er bivirkninger. Bør dette sjekkes ut?

Kvinne 42
Svar

Hei.


Ja, jeg synes du skal oppsøke din lege for dette, og det er først og fremst for å utelukke muligheten for hjertesykdom. Det behøver på ingen måte å være hjertesykdom som er årsaken til dette, men akkurat den beskrivelsen med at trykkfølelse i brystet, og at det føles som om noen "står" på brystet ditt, er en typisk beskrivelse av et anfall av hjertekrampe / angina pectoris. Vi vet også at kvinner kan ha mer atypiske versjoner av angina, slik at det kan bli oversett. 


Det at det oppstår når du har lagt deg, gir imidlertid mistanke i retning av mage / lukkemuskel / spiserør, altså refluxplager. Typisk for dette er at horisontal stilling utløser eller forverrer plagene, da man da ikke har tyngdekraften med å holde mageinnholdet i magesekken, og det kan derfor sige mageinnhold oppover i spiserøret. Denne hypotesen kan du teste ut litt selv før du oppsøker legen, ved å bygge opp hodeenden av sengen betydelig, for eksempel med et par dyner, slik at du halvsitter og sover. Får du aldri disse plagene da, så taler det i retning av slike årsaker.


Du nevner videre dette med muligheten for bivirkninger av medisiner. Candesartan kan gi kvalme og magebivirkninger, og dette kan derfor kanskje ikke utelukkes. Hvis disse plagene har kommet etter at du startet med den medisinen, så øker det sjansen betydelig, naturligvis. Den eneste måten å finne ut av om det er en bivirkning eller ikke, er å forsøke seg uten medisinen i noen dager. Hør derfor med legen din om det er greit at du lar være å bruke denne i noen dager.


Så min konklusjon er klar, dette skal du helt klart oppsøke lege for, spesielt siden du må få utelukket hjertesykdom.

Lykke til.