Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hikking og raping etter blindtarmsoperasjon

Spørsmål

Hikking og raping etter blindtarmoperasjon Vår datter på 6 år ble for en måned siden operert for blindtarmbetennelse ved kikkhullskirurgi. Operasjonen forløp fint og den betente blindtarmen ble fjernet. Den var ikke sprukket. Tilheling gikk fint, men vår datter har hatt utfordringer med unormalt mye hikking og raping i ukene etter operasjonen. Hun har ikke hatt dette tidligere. For en uke siden var hun i basseng( svelget sikkert en del klorvann) og både hikking og raping ble mye mer intens i mange timer etter besøket der. Vi ønsker svar på om hennes unormalt hyppige hikking og raping kan være en naturlig følge av fjerning av blindtarmen, og som vil forsvinne av seg selv etter hvert? Eller om dette bør undersøkes nærmere allerede nå? Jenta er fin i formen ellers, men er selvsagt noe plaget av dette.

Kvinne 6
Svar

Hei og beklager at svaret ble litt forsinket.

Jeg har konferert med gastrokirurg om det du spør om her.

Hikking etter operasjon inni bukhulen kan teoretisk sett skyldes irritasjon av mellomgulvsmuskelen, hvis man som komplikasjon etter operasjonen utvikler en byll inni bukhulen, som ligger opp mot mellomgulvet og irriterer. Men det er slett ikke vanlig etter blindtarmoperasjon, siden blindtarmen ligger langt unna mellomgulvet.  En byll vil også vanligvis gi smerter i magen, og infeksjonstegn som feber, evt frostanfall m.v. Så sannsynligheten for dette hos din datter er nok svært liten. Men jeg tenker at det kan være greit å være klar over, i tilfelle forverring, tegn på infeksjon (jfr over) eller annet. Utover dette er det vanskelig å se for seg sammenhenger mellom en blindtarmsoperasjon og hikking / raping. Derfor er det alt i alt mest sannsynlig at hennes raping og hikking nå ikke har noe med blindtarmsoperasjonen hennes å gjøre.

Men det er jo heller pussig og litt uforståelig, hennes betydelige tendens til raping og hikking nå, og siden det er et barn det er snakk om, ville jeg nok heller hatt litt lav terskel for å oppsøke fastlegen for dette, om det nå ikke etterhvert begynner å avta og forsvinne etterhvert.

Håper det var greit svar. Ha det bra.