Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hevelse i baken, vondt å gå på do. Hemoroide?

Spørsmål

Hei jeg føler at jeg har hevelse i bakdelen og at det gjør vondt og gå på do. Og at det svir/ er ømt etter jeg har gått på do. Det gjør også vondt og tørke seg mtp at det er ømt. Hva kan dette være?

Kvinne 20
Svar

Hei.


Dette høres absolutt ut som en hemoroide. Hemoroider er ufarlige utposninger på blodårer i endetarmsåpningen, på en måte som åreknuter på leggene. De vil kunne kjennes som en hevelse, og de vil kunne være ømme. Det vil også kunne blø fra de. Hemoroider kan behandles på forskjellige måter, avhengig av hvor store de er. Det vanlige er å begynne på hemoroidesalve og -stikkpiller, f.eks. Scheriproct. Det kan du kjøpe reseptfritt på apoteket og forsøke, selv uten at diagnosen er helt sikker, siden det er ufarlig behandling. Du bør også heller vaske deg med dusj og mild intimsåpe etter at du har vært på toalettet, istedet for papir. Når du er i dusjen, kan du også med fordel forsøke å dytte kulen innenfor lukkemuskelen i endetarmsåpningen, evt med litt krem på fingeren, så den glir lettere inn. Da blir den komprimert av lukkemuskelen, og det er både smertelindrende og det kan få den til å bli gradvis mindre igjen, om du er påpasselig og dytter den innenfor åpningen (om du klarer det) så ofte du kan. 

Du bør også unngå å presse lenge og hardt når du er på toalettet, for det får vanligvis hemoroider til å bli større. 

Skulle ikke disse tiltakene hjelpe deg etterhvert, så får du heller gå til fastlegen din for en undersøkelse, og for å diskutere annen behandling, f.eks. kirurgisk behandling, men det er i de fleste tilfeller ikke nødvendig.

Da jeg ikke har sett dette med egne øyne, er ikke dette formelt sett en skråsikker diagnose, men det høres absolutt ut som det.

Det at det er ømt og svir, kan også bety at du kanskje i tillegg har en fissur (sprekk) i slimhinnene i baken. De gror også av seg selv med god hudpleie som ovenfor beskrevet.

Ønsker du å få bekreftet diagnosen av lege, så er det meget enkelt og greit: Legen din tar da en kort titt og bekrefter at du etter alt å dømme har en hemoroide. Det er gjort på et øyeblikk. Hvis legen din tar imot bilde, kan du evt forsøke å ta et bilde å sende legen, det kan kanskje være nok til at legen kan bekrefte at det er en hemoroide. Men som sagt er du ikke helt nødt til å få en bekreftet sikker diagnose her og nå, da dette er så høyst sannsynlig en hemoroide at jeg synes du kan tillate deg å forsøke egenbehandling som ovenfor beskrevet i første omgang.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-