Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hemoroider

Spørsmål

Hei, lurer på om jeg kan ha fått hemoroider ? Se bilde.Har hatt en klump fra før i sikkert 2-3år eller lenger, som ikke har gjort vondt, bare vært litt vanskelig å tørke meg etter toalettbesøk. Nå har jeg fått to stk, og de klør intenst og svir veldig. Og enda vanskeligere å tørke seg. Er dette noe jeg kan bli kvitt? Fødte for et halvt år siden. Vil ikke gå til fastlege, og går gjerne til privatklinikk. Er også veldig skjemmende. Har startet på krem uten resept men denne virker kun kløehemmende ikke på klumpene. Evt hva er best behandling? Kan dette være farlig? Gå vekk selv? Gått på krem i 4 dager. (Kan trykke de inn, men gjør vondt og går ut med en gang) det er blitt så plagsomt for meg.

Kvinne 31
Svar

Hei.


Bildet du har vedlagt, er dessverre svært uklart, hvilket vanskeliggjør bedømmingen her. Men både ut fra beskrivelsen og de antydninger jeg ser på bildet, tror jeg at det er riktig sannsynlig at dette er hemoroider. Farlig er det ikke uansett, jfr ditt spørsmål, og bare det faktum at du har hatt det så lenge, viser at dette ikke farlige ting som kreft. 

Hemoroider er utposninger på vener ved endetarmsåpningen, omtrent som åreknuter på beina. Det at du var gravid og fødte nylig, øker sannsynligheten for hemoroider i stor grad, for det får man mye lettere når man er gravid.


Det finnes flere typer behandling, både kirurgisk og strikkbehandling, og valget avhenger av hva kirurgen er mest egnet for akkurat dine hemoroider, og det kan ikke avgjøres ut fra dette uklare bildet alene. Men det vil du kunne diskutere med legen / kirurgen når du kommer til en vurdering. Det finnes også en spesiell type hemoroider som kalles tromboserte hemoroider. Disse er harde og har størknet blod inni, i motsetning til vanlige hemoroider, som har flytende blod inni. Slike tromboserte hemoroider er ganske greie å behandle, også for fastlegen din, for da er det bare å lage et lite snitt i hemoroiden og plukke ut det størknede blodet inni, og det er i tillegg svært smertedempende. 


Du skriver at du ikke vil gå til fastlegen, men til en privatklinikk. Det er naturligvis ditt valg, men du gjør det unødig tungvint og dyrt for deg selv da. Det er mange grunner til dette: 

Fastleger ser hemoroider omtrent daglig, og det er like greit og uproblematisk som å se en sår hals, og gjort på et øyeblikk. Fastlegen vil kunne hjelpe deg der og da om det er tromboserte hemoroider, som kan behandles som ovenfor beskrevet, eller henvise deg til en kirurg på et sykehus hvis det er nødvendig, og der får du samme behandling som på privatklinikker, uten å måtte betale for det.

Og i tillegg er det ingen prinsipiell forskjell på en privatklinikk og en fastlege, da det aller fleste fastleger også driver privat praksis, dvs en "privatklinikk". Og aller viktigst er det ikke bedre kvalitet på helsetjenester du betaler for, enn de offentlige.

Hvis det er sjenanse som er grunnen til at du ikke vil til fastlegen med dette, hvilket jeg har vært borti før, så kan du bare minne deg selv på at for legen er hemoroider like hverdagslig og greit som såre halser og utslett, og det tar noen få minutter med at legen kaster et blikk, så er det hele over, og i tillegg har jeg garantere deg at legen ikke synes det er hverken flaut eller ugreit, da dette er hverdagsmedisin på sitt mest hverdagslige og vanlige.


Håper informasjonen er til nytte. Lykke til.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-