Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hemoroider

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt litt med Hemorider. Jeg får ofte vondt når jeg går på do og det er lyst blod fra. endetarmsåpningen på papiret når jeg tørker meg og det svir, og det kan svi litt lenge etter jeg har vært på do jeg kan kjenne en utvidet blodåre i endetarmsåpningen. Jeg har ikke merket noe rødt blod som er blandet i avføringen. Jeg har også vært forstoppet en del ganger, og disse problemene startet når jeg var rundt 16 - 17 år gammel, irritabel tarm. også lurer jeg på om hemorider kan være arvelig? jeg tror ikke det, men faren min sliter også litt med hemorider, og moren min med irritabel tarm mitt kosthold er ikke så bra, jeg spiser lite fiber og drikker lite vann, jeg trener heller ikke. Jeg har helseangst så jeg tenker mye på sykdommer, det står på flere nettsider at tarmkreft er svært sjelden i min aldersgruppe. Det er tarmkreft i familien. Bestemoren til moren min fikk tarmkreft når hun var rundt 70. Men det er ingen flere enn henne. Vil bare vite om jeg trenger og bekymre meg siden jeg har hatt dette så lenge opp og ned i snart 3 - 4 år? eller om det er noe fare for at jeg kan få tarmkreft på min alder? Kvinne, 20 år

Kvinne 20
Svar

Hei.


Det du beskriver, høres absolutt ut som hemoroider. Det er som kjent aldeles ufarlig, og det er svært vanlig. Det er så vanlig at en ikke snakker om arvelighet, -faktisk har omtrent ett av tre voksne mennesker hemoroider i perioder i livet. Det er mer grunn til å tenke at din tendens til forstoppelse er medvirkende årsak, for når man bruker bukpressen hardt og ofte, slik en gjør når en er forstoppet, blir det økt trykk på venene (blodårene) i endetarmsåpningen, og de utvider seg og får etterhvert utposninger, dvs en får hemoroider. Det er jo en slags åreknuter på venene i endetarmsåpningen.


Tarmkreft er i første rekke en sykdom for betydelig eldre aldersgrupper enn deg, og med disse symptomene du beskriver her, som er så typiske for hemoroider, og når vi i tillegg vet at tarmkreft i din lave alder i praksis knapt forekommer, så trenger du overhodet ikke å bekymre deg over dette eller tenke noe mere på det. Hemoroider kan heller ikke utvikle seg til kreft.


Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-