Hemoroider

Spørsmål

Jeg har i ca 1,5 år slitt litt med noe jeg mistenker for å være hemorroider. En av fire eller fem leger har påvist små hemorrider ved rektoskopi, de andre har ut fra mine beskrivelser av symptomer vært temmelig sikre på at det er hemorroider jeg har, men har ikke kunnet hverken se eller kjenne noen.
I all hovedsak virker det som hemorroidene sitter i endetarmsåpningen, akkurat der den /vanlige/ huden går over til slimhinne/evt tarmvegg. Disse utgjør for meg et daglig problem, tross i at jeg ikke sliter med /hard mage/. Jeg tørker til det blir rent, men det er så godt som idiotsikkert at jeg etter fem til ti minutter etter toalettbesøket opplever at området rundt og i endetarmsåpningen ikke er rent. I mange tilfeller har jeg ikke mulighet til å få gjort noe med dette med en gang. Resultatet er svie, kløe,/bremsespor/ i undertøyet, av og til sjenerende lukt, og stadige blødninger. Jeg har forsøkt både sheriproct, xyloproct, A3(?) og alcos anal (sistnevnte gjorde forøvrig området veldig sårt). Medisinene har ingen påfallende virkning, xyloproct er riktignok lokalbedøvende og gir en kortvarig lindring, men ellers blir disse behandlingsmåtene kun bortkastede penger for meg. Jeg tyr likevel ofte til dem (de reseptfrie), i et håp om at problemet skal bli mindre.

Jeg har tre spørsmål, og blir kjempetakknemlig hvis dere svarer:

1. Kan jeg utvikle farlige lidelser eller sykdommer, eventuelt større hemorroider som en direkte konsekvens av at endetarmsåpningen er under konstant irritasjon, blødning og eventuell medisinering med de ovennevnte midlene?

2. Finnes det noen måte å bli kvitt dette problemet på, så lenge hemorroidene er så små at de ikke fjernes kirurgisk?

3. Jeg er er i et fast forhold (heteroseksuelt) med et aktivt sexliv. Vil en ereksjon virke sprengende på blodårene i endetarmen, altså slik at sex vil forverre tilstanden på sikt? (Det er jo tross alt ikke så stor avstand mellom penis og endetarm.)

Mann, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du har altså sannsynligvis hemoroider, jfr de mange legeundersøkelser, og i den forbindelse har du noen konkrete spørsmål som jeg her skal forsøke å svare på:

1. Kan jeg utvikle farlige lidelser eller sykdommer, eventuelt større hemorroider som en direkte konsekvens av at endetarmsåpningen er under konstant irritasjon, blødning og eventuell medisinering med de ovennevnte midlene?
Du kan ikke utvikle farlige lidelser eller sykdommer ut fra denne situasjonen.
Hemoroidene kan imidlertid bli større, men det er heller slett ikke sikkert.

2. Finnes det noen måte å bli kvitt dette problemet på, så lenge hemorroidene er så små at de ikke fjernes kirurgisk?

Jeg synes at du bør vurderes av en kirurg, mhp om der faktisk kan være grunnlag for tiltak hos deg. Du har jo tross alt en god del plager av dette, og har ikke blitt bedre av lokalbehandling. Spesielt viktig synes jeg det er å få en vurdering på om du kan ha noen form for problem med lukkemuskelen i anus, da dette også er ting som kan korrigeres på kirurgisk. Konklusjon: Få din lege til å henvise deg til en kirurgisk vurdering.

Av annen behandling så er det viktig å sørge for at man ikke har forstoppelse, da dette ofte virker forverrende på hemoroider. Regelmessig bevegelse / mosjon virker gunstig, og langvarig sitting kan forverre.
Et annet kjerringråd som tildels kan virke gunstig, er at etter man har dusjet og vasket seg med såpe og vann, så setter man dusjen med iskaldt vann opp mot endetarmsåpningen og holder den der "en god stund". Dette fordi kulde får blodårer (og annet vev) til å trekke seg sammen, og hemoroider er jo utvidede blodårer.

3. Jeg er er i et fast forhold (heteroseksuelt) med et aktivt sexliv. Vil en ereksjon virke sprengende på blodårene i endetarmen, altså slik at sex vil forverre tilstanden på sikt? (Det er jo tross alt ikke så stor avstand mellom penis og endetarm.)

Nei, ereksjon har ingen som helst negativ innvirkning på dine plager. Heldigvis.

Håper du får bukt med problemet ditt, lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-