Hemoroider eller kreft i endetarmen?

Spørsmål

Hei! Jeg er en mann på 47 år som vært ofte kvalm de siste 2-3 mnd. De siste ukene har vært bedre, men jeg har fått et nytt problem: jeg er irritert og har noe smerter ytterst i endetarmen. Sett lite blod, men har løs avføring (fått etter å ha fjernet galleblæra for 2 år siden) Har fåvisst hemorider tidligere tidligere, men ikke plagsomt da. Kan hemoroider gjøre vondt? Tok koloskopi for 2 år siden. Legen sa jeg kunne vente til jeg var 50 til neste koloskopi (min mor døde av tykktarmskreft) Derfor blir jeg fulgt opp, og blir fort engstelig. Bør jeg ta koloskopi nå, eller vente til jeg blir 50, slik legen som tok koloskopi på meg anbefalte?hva er kjennetegn på endetarmskreft? Jeg har ikke feber, gått opp i vekt,kvalm, lys avføring pga gallefjerning,ofte løs avføring, irritert med noe smerter ytterst i endetarmen.

Mann 47

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Hemoroider er svært vanlig, mens endetarmskreft er sjeldent. Hemoroider har du tidligere fått påvist, så det er meget mulig og ganske så sannsynlig at de er der ennå. Hemoroider kan gi eksakt slike plager du beskriver her. Derfor er sannsynligheten for at det er hemoroider som er årsaken til dine plager, svært høy. Du spør om hemoroider kan gjøre vondt, - det kan det absolutt. 


Det du bør gjøre, er å oppsøke fastlegen for å få legen til å undersøke om du har hemoroider nå, og om det er de som er årsaken til plagene dine. Hvis det er det, får du behandling for hemoroidene, og symptomene vil da etter all sannsynlighet forsvinne eller bli mindre plagsomme. Skjer dette, hvilket er høyst sannsynlig, vil en av dette kunne trekke en sikker konklusjon om at det ikke var kreft som var årsak til plagene dine. 

Skulle du mot formodning ikke ha hemoroider nå, så vil legen din kunne henvise deg til coloskopi for å se etter blødningsårsaker lenger inn i tarmen, inkl kreft.

En coloskopi er altså ikke en undersøkelse du skal gå rett på nå, men kun dersom du ikke har hemoroider og om ikke symptomene forsvinner når hemoroidene forsvinner.

Du spør hva symptomene på endetarmskreft er. I en tidlig fase kan det gi blødninger og smerter slik som hemoroider, men etterhvert kan det gi problemer med å bli kvitt avføringen, og generelle symptomer som for eksempel sykdomsfølelse, vekttap og lav blodprosent. 

Håper det var et greit og nyttig svar. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-