Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hårdnakket forstoppelse

Spørsmål

Obstipasjon og legemiddelbruk. Jeg er en dame på 69 år. Jeg har i en årrekke hatt problemer med treg mage av en eller annen grunn. I lange perioder fungerer tarmen fint fordi jeg passer godt på, men plutselig, uviss av hvilken grunn blir den treg og må jobbes igang igjen. Dette blir ikke bedre av at jeg etter en fødsel for mer enn 40 år siden fikk hemoroider som i årene etter har gitt meg betydelige plager i. Har blitt behandlet med strikk flere ganger, men de kommer tilbake. De kommer like gjerne ved hyppig avføring som treg avføring. Jeg har de siste 10 årene også reagert på forskjellige matvarer bl. a nøtter. Spesielt ferske hasselnøtter som jeg plukker selv. Murring i magen, luft og urolig tarm som ender med nye hemoroider. En evig runddans. Jeg har også i mange år hatt rytmeforstyrrelser i hjertet. Såkalt SVT. Nå i mars kom episodene først flere ganger i uken og så flere ganger pr dag. Endte opp hos hjertespesialist og ble satt på Isoptin 40 mg x 4 pr dag. Av bivirkninger er forstoppelse det som gjør livet veldig vanskelig nå. Jeg får ikke kontroll på tarmen. Den vil bare ikke fungere, og siden jeg må ta denne medisinen hver dag så går det ikke. Jeg trener hver dag. Minst 1,5 time rask gange. Hver dag spiser jeg 3 selvlagde knekkebrød med div pålegg, frokostblanding som jeg lager selv med havregryn, gresskarkjerner, solsikkekjerner og linfrø + blåbær, 1/2 banan, 4-5 svisker. Bruker bare usøtet mandelmelk og lactosefri Biola. Div middag med mye fisk og lite kjøtt + div grønnsaker. 3-4 liter vann! Jeg drikker hele tiden! Ellers 2 kopper koffeinfri te pr dag. Siden mars, ikke vanlig kaffe, pepsi max eller annen brus og ingen alkohol. Kosttilskudd: 1 Omega 3, 1 hvitløkskapsel, 1 D-vitamin og 2 stk Collagen Plus. Har vurdert å seponere Isoptin. Ikke aktuelt med ablasjon før jeg får tatt et EKG under anfall. Det er jo nærmest umulig å få til dette! Trenger virkelig gode råd nå!

Kvinne 69
Svar

Hei.


Det er dessverre ikke helt uvanlig å få forstoppelse som bivirkning av Isoptin. Jeg ser at du allerede benytter deg av omtrent alt jeg vet om av gode råd mot forstoppelse, så det er sannelig ikke enkelt å gi råd her. Det første jeg derfor tenker på, er at du må ta opp med fastlege som i samarbeid med kardiolog kan ta stilling til om du kan bruke et annet preparat enn Isoptin, siden det nå formodentlig er årsaken til forverringen i din forstoppelse. For hvis man har en årsak til noe, er alltid beste behandling å fjerne årsaken, naturligvis. Det er det aller første jeg hadde gjort, om jeg var deg.


Samtidig kan du diskutere medikamentell behandling av din forstoppelse, for å gi deg kostråd ut over det du allerede gjør er som sagt ikke enkelt, da du allerede gjør "alt rett". 

Det finnes en rekke avføringsmidler å velge mellom, og legen din kjenner godt til alle aktuelle. For meg kan det høres ut som at du er aktuell for dette nå. Eksempler kan være: Dulcolax, Duphalac, Endofalk, Flytende parafin, Klyx, Laktulose, Laxoberal, Levolac, Microlax, Movicol, Pursennid, Toilax, Vi-Siblin.


I tillegg vil jeg gi deg råd om å kjøpe c-vitaminpulver (askorbinsyre) og starte med å ta en teskje utrørt i vann hver dag. Det er ikke farlig på noen måte, og c-vitaminer vil alltid gi løs mage om dosen er høy nok. En teskje tilsvarer hele 5000 mg. Og hvis ikke det hjelper etter noen dager, kan du øke dosen med en teskje av gangen.

Videre kan du på helsekostforretning kjøpe en olje som heter Udo`s choice. Det er en balansert og sunn blanding av omega-fettsyrer, laget av frø og linser m.v. Den har bunnfall, som du må riste opp, for der kan mye av de stoffene som kan virke gunstig mot forstoppelse ligge. Denne er også trygg å forsøke. Den har imidlertid løs mage som bivirkning, om en inntar stor nok mengde hver dag. Så start for eksempel med en spiseskje daglig, og øk gradvis og se om ikke du får mykere avføring av det. Du kan bruke den enten "som tran", altså bare svelge en spiseskje, eller om du liker smaken, kan du helle den over salater og lignende.


Jeg håper at du finner gode løsninger her, og at mine råd kan hjelpe deg på vei. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-